Wayne Southwell/Mikkel Juul Jensen/HISTORIE/Shutterstock

Legendarisk vikingastad kan ha hittats i Polen

När en polsk arkeolog skulle utforska en avrättningsplats på ön Wolin räknade han med att göra flera makabra fynd. I stället fann han kanske lösningen på en av vikingatidens största gåtor.

Den mytomspunna vikingastaden Jomsborg nämns i flera av de isländska sagorna och ska ha uppförts av Harald Blåtand på en ö i Östersjön omkring år 960. Trots flera hundra år av arkeologiskt arbete har det emellertid inte gått att hitta några bevis för stadens existens – förrän nu.

På den polska ön Wolin har arkeologen Wojciech Filipowiak funnit rester av bränt trä från 900-talet, som ser ut att ha varit delar av en försvarsanläggning.

Wojciech Filipowiak var egentligen inte på jakt efter vikingar. Han grävde i stranden på Wolin för att de lokala myndigheterna har planer på att bygga ett observationstorn på det som kallas Hangman Hill. Området användes i flera hundra år som avrättningsplats och begravningsplats. Det var denna mörka historia som Filipowiak skulle avtäcka.

Nu tror arkeologen att han i stället har löst ett av vikingatidens största mysterier.

Jomsborg guldskiva

Denna guldskiva hittades i Sverige 2014 och ska härröra från 900-talets Polen. Den nämner både Harald Blåtand och Jomsborg.

© Tomasz Sielski

Sagorna älskade jomsvikingarna

Wolin har i åratal betraktats som en av de troligaste placeringarna för Jomsborg. Ön var en del av Tyskland från 1871 till slutet på andra världskriget, och tyska arkeologer sökte under 1930-talet igenom ön på jakt efter den legendariska vikingastaden, men hittade inget.

Medan lokalstyret på Wolin ofta har framställt ön som den historiska hemvisten för Jomsborg, så har många historiker ansett att staden enbart skapats av sagornas författare.

Det finns många myter förknippade med de så kallade jomsvikingarna från ön. Jomsvikingarna ska ha varit ett förband av hårdföra och oerhört disciplinerade vikingar, som ska ha varit verksamma i Östersjön och Skandinavien på 900-talet.

Jomsborg Harald Blåtand

Harald Blåtand flydde enligt sagorna till Jomsborg efter att han blivit dödligt sårad under sonen Sven Tveskäggs uppror. Harald dog på ön, och på Wolin finns det därför en minnessten över kungen med text på både danska och polska.

© Wikimedia Commons

Historierna om dessa fruktade vikingar och legosoldater blandar fritt historiska händelser med sagor. Jomsvikingen Palnatoke nämns till exempel ofta i sagorna och ska bland annat ha dödat Harald Blåtand genom att skjuta honom med en pil i rumpan, och som kom ut genom munnen.

Med det nya fyndet har Jomsborg förflyttat sig lite längre bort från sagorna och närmare verkligheten.

Vikingatidens New York

Enligt de gamla sagorna var Jomsborg vikingarnas maktcentrum i det baltiska området. Karolina Kokora, direktör för Wolins historiska museum, beskriver staden som ett ”medeltida New York i Östersjön”.

Det var ett myllrande handelscentrum med en heterogen befolkning bestående av vikingar, germaner och slaver. Staden hade en formidabel fästning och en lång pir, som kunde ta emot åtskilliga vikingaskepp.

Staden hade emellertid en utsatt position och belägrades och förstördes flera gånger. Först av den dansk-norske kungen Magnus den gode år 1043, och 1185 ska staden ha jämnats med marken av den danske biskopen Absalon. Efter det försvinner den befästa staden från de historiska källorna.

Det krävs givetvis ytterligare analyser och forskning för att kunna slå fast om det verkligen rör sig om den legendariska staden, men Wojciech Filipowiak anser att det redan är ”till 80 procent säkert” att det förhåller sig så.

”Debatten om Jomsborgs placering – eller om staden verkligen har existerat – har pågått länge. Förhoppningsvis kan jag bidra till att avsluta den”, säger Wojciech Filipowiak.