Shutterstock
Viking på strand på Azorerna

Kospillning skvallrar: Vikingarna upptäckte Azorerna först

Arkeologerna är nu nästan säkra på att vikingarna var de första människorna som bosatte sig på Azorerna. Beviset? Uråldrig kospillning.

I läroböckerna kan man läsa att den ensligt belägna ögruppen Azorerna befolkades först på 1400-talet, när portugisiska sjömän nådde öarna.

Men nya studier av organiska sediment från bottnen av sjön Peixinho på ön Pico samt andra prover från grannön Corvo avslöjar nu att det under perioden omkring år 700 till 850 skedde en kraftig ökning av mängden exkrementer från nötkreatur och får på öarna.

Samtidigt minskade antalet träd, och mängden träkol ökade. Allt detta är tydliga tecken på att människor hade bosatt sig på ön och börjat fälla träd och röja områden där deras husdjur skulle kunna beta.

Men vilka var de?

Sjön Peixinho på den frodiga ön Pico är fylld med exkrementrester från kor och får från vikingatiden.

© Shutterstock

Möss ledde forskarna på spåret

Historiker och andra forskare har länge misstänkt att vikingar har vistats på Azorerna.

År 2015 avslöjade undersökningar av möss på flera av öarna i ögruppen att de inte tillhör de musarter som lever på Pyreneiska halvön, som öns portugisiska befolkning härstammar från. Öarnas möss är i stället besläktade med möss som lever i norra Europa.

Detta i kombination med de nya avslöjandena om en betydligt tidigare bosättning på ön får forskarna att anta att vikingarna var de första som bosatte sig på Azorerna.

”Vår bästa hypotes är att de var nordbor”, säger ekologen Pedro Raposeiro vid University of the Azores.