Med vapen, list och pengar byggde Knut den store upp Nordens största vikingarike.

Knut den store blev Nordens störste viking

Under kort tid förlorade den unge Knut sin far, sitt rike och nästan hela sin armé. Motgångarna snarare stärkte än knäckte Knut: På 13 år skapade han ett imperium och blev Nordens mäktigaste viking.

Ett visitkort från en obeveklig viking

En kylig aprilmorgon år 1014 glider ett imponerande drakskepp in på lågt vatten utanför staden Sandwich på den engelska östkusten. Invånarna i staden är skräckslagna – snart kommer de att överfallas av en hord blodtörstiga vikingar. Tror de. Men i stället väntar dem en fruktansvärd syn:

En olycklig skara lemlästade unga män klättrar över relingen. Utan öron, näsa och händer stapplar ynglingarna i land, varpå vikingaskeppet vänder om och ansluter sig till en stor flotta på väg bort från England.

Knut - en viking härdad av motgång

Ombord på ett av skeppen finns Knut Svensson – en ung man som har fått uthärda fruktansvärda motgångar den senaste tiden. Han har mist sin far och sitt rike, och befinner sig nu på flykt tillbaka till Danmark. Men före flykten har Knut tagit sig tid att kallblodigt lemlästa varenda en av de unga män han tagit som gisslan bland Englands adelsfamiljer – som en garanti för att få deras fäders stöd i kampen om Englands tron. Men när fäderna svek honom, fick sönerna betala priset.

Knut har förlorat större delen av sin här, men han är inte besegrad. Snart ska England få återse Knut Svensson – under namnet Knut den store, vikinga­tidens mäktigaste kung.

Läs mer om Knuts väg till makten.

Kanske är du intresserad av...