Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Alla vikingamän och -pojkar drömde om att bli årets pásk-hare, och alla ogifta vikingakvinnor drömde om att vinna pásk-harens hjärta.

© Emil Doepler, 1905/Wikipedia
Civilisationer - Vikingar

APRILSKÄMT: Kärlekskranka vikingar uppfann påsken

Det sparades inte på vare sig mat, alkohol eller sexuella utsvävningar, när vikingarna firade ”pásk".

APRILSKÄMT: Vikingarna är kända för sina vilda fester, men påsken hörde inte dit, som vi påstod förste april. ”Påsk-festen, hyllningen av haren och Tor V. King är alla påhittade, men vi låter det stå.

Det verkliga skälet till att vi firar påsk kan du läsa här


När vårdagsjämningen nalkades, och dagarna äntligen blev ljusare, bjöd vikingarna våren välkommen med den fest som de hade väntat på hela året: pásk.

Pásk var den högtid vi i dag känner som påsken. Pásk-festens viktigaste syfte var att fira fruktbarheten i en by – och inte minst att hylla årets brunstigaste man: årets pásk-hare.

I hela Norden drömde pojkar om den dag då de var gamla nog att äntligen delta i tävligen om den prestigefyllda rollen som årets pásk-hare, och varje år utbröt otaliga slagsmål mellan kraftiga vikingamän, som hoppades att det var deras tur.

Hyllning till haren – festens viktigaste ritual

En central pásk-ritual var hyllningen av haren, som skulle genomföras innan festligheterna kunde ta sin början.

Då samlades byns kvinnor runt den man som valts ut till pásk-hare, och så sjöng de i kör:

”Oh, du hare

Du fruktbarhet oss skänker

Befria oss från våra bojor

Låt oss förenas i din famn

Låt din lem göra nytta

så foglig och rask

låt nu börja: pásk"

Hyllningen av haren står skriven med runor på den berömda Stentoftenstenen.

© Henrik Sendelbach/Wikipedia

Inspiration till påskluncherna

Själva páskfesten försiggick ungefär som när vikingarna firade jól; med mat, slagsmål, stora mängder alkohol och mycket sex, och många vikingar var övertygade om att pásk var en försmak på vad som väntade dem i Valhall.

I centrum stod årets pásk-hare, som framför allt byns unga, ogifta kvinnor var intresserade av. Om pásk-haren även var intressad av dem gav han dem ett ägg – och då var det fritt fram.

”Det har ju alltid varit så att en hare får osannolikt många ungar. Därför är det naturligt att vikingarna valde ut haren som det djur som skulle hyllas, när de firade fruktbarhet”, säger Tor V. King, forskare vid Institutet för traditionsforskning.

”Det råder ingen tvekan om att dagens påskhare härrör från pásk-haren, även om vår påskhare är betydligt oskyldigare”, säger Tor V. King. ”Detsamma gäller påskluncherna – men det innebär inte att jag uppmuntrar till något”, säger han avslutningsvis.

Läs också:

Nazism

När blev judar tvungna att bära en davidsstjärna?

2 minuter
Andra världskriget

Hiroshima: Dagen då atombomben föll

26 minuter
Konst

Vem uppfann musikernas noter?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj