Enligt sagorna var Jomsborg en stor fästning med en enorm hamn, men alla arkeologiska försök att hitta några spår efter den mytomspunna vikingaborgen i Polen har hittills varit resultatlösa.

Jomsborg var kanske inte blott en saga

Omkring år 1000 spred en elitstyrka av vikingar skräck i Nordeuropa. Jomsvikingarna sålde sina tjänster till högstbjudande. Hittills har forskarna bara känt till dem från isländska sagor men nya fynd visar att historierna om Jomsborg kan vara sanna.

4 februari 2015

Jomsborg hyste de ökända vikingarna

Enligt Jomsvikingarnas Saga levde vikingarna i Jomsborg – en borg vid floden Oders mynning i Östersjön. Sagan berättar att borgen var kraftigt befäst och skyddad av katapulter. Borgens hamn hade plats för 300 fartyg och inseglingen var skyddad av en stark järnport.

Ännu har arkeologerna inte hittat några spår efter Jomsborg, som kan bekräfta sagans historier – även om utgrävningar i nordvästra Polen har avslöjat att området var bebott av vikingar.

Arkeologer och historiker tvistar därför om huruvida Jomsborg verkligen fanns - läs hela artikeln om jomsvikingarna från Världens Histore nr 3/2015 - ladda ner den här.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...