Arkeologerna har hittills hittat cirka 200 föremål i vikinga­bosättningen, och de förväntar sig att finna många fler.

Irlands äldsta vikingastad har äntligen upptäckts

År 841 övervintrade vikingarna för första gången på Irland i stället för att segla hem. Nu har flera hundra års sökande gett resultat: vikingarnas bosättning har påträffats.

Efter över 200 års sökande har arkeologer nu hittat en befäst bosättning som skandinaviska vikingar uppförde på Irland på 800-talet. Enligt ­experterna är fyndet en av de bäst bevarade vikingabosättningarna i Europa.

Bosättningen skyddas av en djup vallgrav och ligger vid floden Glyde, som mynnar i Irländska sjön. Efter att ha hittat bland annat verktyg och smältugnar är arkeologerna övertygade om att vikingarna har använt området för vinter­underhåll av flottan. Enligt utgrävningsledaren Marc Clinton är bosättningen sannolikt det sägenomspunna Linn Duchaill.

”Vikingarna övervintrade på Irland för första gången år 841 – i stället för att bara härja och sedan segla hem igen. Annalerna berättar att de övervintrade i dagens Dublin och på en annan plats som hittills varit okänd”, berättar Clinton.

På bara tre veckor har arkeologerna hittat över 200 föremål i området – och det finns fler. Enligt experterna har fyndet stor betydelse, eftersom Linn Duchaill inte förstörts av senare bebyggelse.

Kanske är du intresserad av...