Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

vikingasköld rekonstruktion

Hur var vikingarnas sköldar gjorda?

Rekonstruktioner av vikingasköldar visar att en beklädnad av olika djurskinn gjorde de annars ganska tunna och sköra sköldarna tåligare.

Tom Jersø/Shutterstock

Arkeologer har hittat endast få sköldar från vikingatiden, eftersom dåtidens träsköldar i regel ruttnade bort efter en kort tid i jorden. De sköldar som har överlevt tidens tand visar att vikingarna hade runda sköldar med 75–90 centimeters diameter.

Sköldarna var gjorda av tunna plankor av olika träslag och rekonstruktioner har visat att de splittras ganska enkelt när de träffas av svärd eller yxor. För att göra sköldarna tåligare klädde vikingarna dem med djurhudar. När hudarna torkade krympte de och drog ihop plankorna, vilket gjorde skölden stabilare.

Analyser utförda av forskare vid bland annat Aarhus universitet i Danmark har visat att sköldarna var klädda med antingen lamm- eller hjortskinn både fram- och baktill. Sköldens kanter, som var tunnast, kläddes med tjockt och tåligt kalvskinn.

Vissa arkeologiska sköldfynd har små rester av färg, vilket visar att sköldarna var målade. Det bekräftas också av huggna och målade bildstenar från vikingatiden, som visar fornnordiska scener.

Antagligen målades de flesta sköldar i endast en färg, medan vissa även försågs med olika målade mönster, till exempel ett kors eller ett solhjul.

VIKINGARNAS VAPEN

  • SPJUTET var vikingens viktigaste vapen i strid. Det användes antingen som stick- eller kastvapen.
  • SVÄRDET var dyrt att tillverka och därför förbehållet de rikaste. Vapnet kunde vara upp till nittio centimeter långt.
  • YXAN var ett populärt val bland vikingarna. De största stridsyxorna svingades med båda händerna.

Läs också:

Vikingar

Hårdhänt test bevisar vikingasköldens styrka

3 minuter
Vikingar

Vikingarna attackerade fienden med skölden

2 minuter
Vikingar

Illaluktande ört gav vikingarna superkrafter

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj