Färgrester har avslöjat 17 färger som vikingarna målat bland annat kyrkor och fartyg med.

© Nationalmuseet

Forskare har funnit 17 av vikingarnas färger

En kemist har skapat en färgpalett med starka färger, som vikingarna målade med för att bland annat signalera status.

4 september 2017 av Karine Kirkebæk

Utifrån gamla färgrester har en dansk kemist och en konservator lyckats återskapa 17 färger som vikingarna har målat med. 

Färgerna har återskapats utifrån färgrester som hittats på träföremål i vikingakungen Gorm den Gamles grav i Jelling i Danmark och på den så kallade Hørning-­plankan. 

Kemiska analyser återskapar färgerna

Det är ett stycke trä som härrör från en träkyrka, som cirka år 1060 uppfördes i Hørning i Danmark. Efter så många år har färgerna inte gått att se med blotta ögat, och därför har det krävts kemiska analyser för att återskapa dem.

Det är bland andra kemisten Mads Christian Christensen från Nationalmuseet i Köpenhamn som skapat paletten. Han och andra har identifierat pigment, mineraler och binde­medel i färgresterna för att få fram den ursprungliga färgen. 

Röd och gul signalerade status

De röda och gula nyanserna kommer från mineraler som inte finns i Danmark, men i bland annat Spanien och Turkiet. 

Fors­karna tror att det faktum att mineralen fraktats till Norden från fjärran länder gjort dem dyra. Därför har färger som röd och gul signalerat status och rikedom, eftersom få haft råd med dem.

”Förmodligen har det endast varit ­mindre detaljer som man har framhävt med de här färgerna”, säger Mads ­Christian Christensen.

Tre snabba frågor

Mads Christian Christensen

Kemist och konsult på Nationalmuseet i Köpenhamn

  • Vad har färgerna använts till?

    Färger som har importerats utifrån har varit dyra att införskaffa, och de har inte använts på stora ytor. Om människorna på den tiden har velat måla något större, så har de nog använt något billigare och mer lättillgängligt som svart från träkol och brun från ockra, som man kan gräva upp ur marken.


  • Kan det finnas fler färger än de 17?

    Ja. Vi har få exempel på färg från vikingatiden, och vi väntar på att det ska dyka upp fler färg­rester vid utgrävningar, så att vi kan få ett ­bättre intryck av hur vikingarna använde färg. 


  • Vad kan vi använda denna kunskap till?

    Vi kan skapa oss en föreställning om hur ­vikingarna har dekorerat sina föremål. Och vi får kännedom om hur de betraktade färger, så att vi inte har bara en svartvit bild av historien

Kanske är du intresserad av...