Ritzau
Trelleborg, vikingborg, Harald Blåtand

Efter 16 år av ansökningar: danska ringborgar blir världsarv

16 års hårt arbete har nu säkrat de fem danska ringborgarna från vikingatiden en plats på den eftertraktade världsarvslistan. I det fina sällskapet finns bland annat pyramiderna, Taj Mahal och kinesiska muren.

I 16 år har danskt museifolk arbetat för saken och nu har drömmen blivit verklighet.

En ansökan på 400 sidor har gett de fem danska ringborgarna från vikingatiden en plats på UNESCO:s världsarvslista. FN-organisationen, som arbetar för att främja utbildning, kultur och konst i hela världen, fattade beslutet vid ett möte i Riyadh i Saudiarabien nyligen.

Ringborgarna är nu i samma fina sällskap som pyramiderna i Egypten, Taj Mahal i Indien och kinesiska muren.

De fem ringborgarna Aggersborg vid Limfjorden, Fyrkat nära Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg i Slagelse och Borgring i Køge byggdes under kung Harald Blåtands regeringstid i slutet av 800-talet.

Ringborgarna är därmed knutna till både vikingatiden och det danska kungadömets tidigaste historia. Det finns också ringborgar utanför Danmarks gränser, bland annat Trelleborg och Borgeby i Skåne, som båda troligen byggdes av Harald Blåtand under samma period. De finns dock inte med på UNESCO:s lista.

Ny status gynnar publiken

Inkluderingen är inte bara en ära. Ringborgarnas nya status kommer att locka turister och gynna forskning och kommunikation, enligt museimännen bakom slotten.

Rane Willerslev, direktör för Danmarks Nationalmuseum, som äger Trelleborg och Fyrket, har stora planer.

Maison Carrée, Nîmes, romerskt tempel

Ytterligare ett tillskott på UNESCO:s världsarvslista är det romerska templet i den sydfranska staden Nîmes. Det byggdes under det första århundradet e.Kr. när staden var en romersk koloni.

© Krzystof Golik

"UNESCO-nomineringen stödjer Trelleborgs aktuella planer på att rekonstruera en del av Harald Blåtands ringborg i 1:1-storlek - Den återskapade ringborgen - som kommer att utgöra ramen för framtida kommunikations- och forskningsprojekt om vikingatida krigare, borgar och samhälle. Det är helt fantastiskt att Harald Blåtands ringborgar nu erkänns som världsarv, och vi ser fram emot att förverkliga de spännande idéerna för kommunikation inom några år", säger Willerslev i ett pressmeddelande.

De danska ringborgarna är långt ifrån de enda som har fått äran att läggas till på UNESCO:s lista i år.

Andra nytillskott är den antika staden Jeriko på Västbanken, det judiska kvarteret i den tyska staden Erfurt och Maison Carrée, ett romerskt tempel i den sydfranska staden Nîmes, enligt UNESCO.