Död vikingakung åstadkom mirakel från graven

Vikingakungen Olav II Haraldsson helgonförklarades för att oförklarliga mirakel ägde rum i den kyrka som han begravits i. Nu har forskare funnit resterna av kyrkan.

Enligt den isländske historikern Snorre dog Olav den helige av tre sår i bröstet under en blodig strid mot de danska vikingarna.

© Wikimedia

Den norske vikingakungen Olav II Haraldsson – även känd som Olav den helige – dog när han träffades av en yxa i bröstet under en strid år 1030.

Han begravdes efter det i Sankt Clemens kyrka i Trondheim, och när hans kista året därpå öppnades, började det enligt legenden inträffa mängder av mirakel.

Bland annat hade hans lik inte ruttnat, och hans hår och naglar fortsatte att växa.

Därför helgonförklarades han och flyttades till en stor katedral.

Sedermera jämnas Sankt Clemens kyrka med marken, och dess placering har varit ett mysterium. Tills nu.

Avgörande fynd

Olav den helige var populär bland sitt norska folk, och trots att det gått nästan tusen år sedan han dog, lever historierna om honom kvar i bästa välmåga:

Han införde kristendomen i Norge, krigade mot både Danmark och Sverige, dog som en martyr, helgonförklarades, och han har lämnat avtryck på det norska riksvapnet.

Därför är det avgörande att norska forskare nu har funnit resterna av Sankt Clemens kyrka i Trondheim, säger Anna Petersén från Norsk institut for kulturarvsforskning.

Arkeologerna tror att detta är resterna av det altare där Olav den heliges kista placerades, efter att han helgonförklarats.

© NIKU - Norsk institut for kulturarvsforskning

Unikt för Norges historia

I synnerhet resterna av det altare där Olav den heliges kista placerades är ett viktigt fynd.

”Allting som skedde kring Olav den helige är helt unikt för Norges historia, när det gäller religion såväl som kultur och politik. Mycket av Norges nationella identitet etablerades kring Sankt Clemens kyrka i Trondheim. Det var här det hela började", säger Anna Petersén.