Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare samlar in dna från Rollo-släktens gravplats i Fécamp-klostret i Normandie.

© Vegard Strømsodd/Explico
Civilisationer - Vikingar

Dna-jägare jagar sanningen om berömd vikingahövding

Han var förfader till Wilhelm Erövraren och därmed det engelska kungahuset – och nu ska rättsmedicinare avslöja om vikingahövdingen ursprungligen kom från Danmark eller Norge.

Rättsmedicinska experter från Danmark och Norge har lirkat av locket på en sarkofag i Normandie för att en gång för alla få svar på frågan: Var kom den mäktige vikingahärskaren Rollo från?

Ett käkparti med åtta tänder ska nu dna-analyseras vid både Oslo och Köpenhamns universitet för att konstatera om Rollos släkt ursprungligen kom från Danmark eller Norge.

Svaret kommer också att få betydelse för det engelska kungahuset, eftersom deras släkt härstammar från Rollo.
FAKTA: VEM VAR ROLLO?

  • Rollo (cirka 846–927) ledde en här av skandinaviska vikingar som plundrade och härjade längs Seines stränder i början av 900-talet.

  • Det är omstritt var Rollo kom från, eftersom han beskrivs som en nordman i isländsk och norsk sagalitteratur, men som dansk i normandisk historieskrivning.

  • Oavsett ursprunget var han en så stor belastning för den frankiske kungen Karl den enfaldige, att denne 911 erbjöd Rollo den nordöstra delen av sitt rike bara för att slippa plundringarna.

  • Rollo och hans normander – "män från norr" – slog sig ned och blev härskare över Normandie.

Rollo var sin egen yxas smed och slutade som härskare över Normandie efter en blodig karriär som viking.

© WikiCommons

Jakten på Rollo går genom barnbarns barn

De åtta tänderna från sarkofagen i Fécamp-klostret i Normandie satt engång i underkäken på ett av Rollos barnbarns barn, Richard II av Normandie (963–1026).

Experterna kan inte undersöka själva Rollos kvarlevor, eftersom hans sarkofag i domkyrkan i Rouen står tom.
Men tänder från en nära släkting går i stort sett lika bra, och eftersom arvsmassa bevaras bättre i tänder än i till exempel skelett, är forskarna optimistiska om att hitta intakt dna.

Kvarlevorna efter Rollo har under århundradenas lopp försvunnit från hans stensarkofag i Rouen. Forskarna får i stället dna-analysera hans släktingar.

© WikiCommons

Tidigare undersökningar har avslöjat olika dna från danska och norska vikingar och därför hoppas forskarna att det ska vara möjligt att matcha Rollo-släktens arvsmassa med den ena eller den andra vikinganationaliteten.

Den engelska tronen står på spel

Rollos ursprung är speciellt intressant, därför att den härskarsläkt han grundade i Normandie, senare erövrade England och satte sig på den engelska tronen.

Barnbarns barnbarnsbarnet Vilhelm Erövraren (1028–1087) korsade kanalen och besegrade anglosaxerna med sin överlägsna normandiska ryttararmé i slaget vid Hastings 1066. Samma år krönte han sig själv till kung i Westminster Abbey.

Normandernas kavalleri attackerade anglosaxarnas sköldborg vid Hastings i sydöstra England i oktober 1066. Slaget satte Rollos ättlingar på Englands tron.

© WikiCommons

Den nuvarande engelska drottningen, Elizabeth II, är ättling tillVilhelm Erövraren och därmed också ättling till Rollo. Och därmed stammar alltså det engelska kungahuset antingen från Danmark eller Norge.

Vilket land som får äran av att ha gett upphov till Rollo och det engelska kungahuset får tiden utvisa.

Dna-resultaten väntas vara klara till hösten.

Läs också:

Vikingar

Ragnarök står för dörren

2 minuter
Vikingar

Hämndgiriga vikingar härjade i England

12 minuter
Vikingar

Vikingar förvandlade engelsk håla till handelsmetropol

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj