Tamás Retkes

Berömd vikingakungs mynt hittat i Ungern

Arkeologer letar efter förklaring till hur myntet kan ha hamnat så långt söderut.

När metalldetektorentusiasten Zoltán Csikós granskade det lilla mynt som han precis hade hittat insåg han genast att det var ovanligt. Trots att myntet var väldigt slitet kunde han se inskriptionerna ””HARALD REX NO” och ”VLF ON NIDARNE”.

Csikós tog med myntet till det lokala museet i Szekszárd i södra Ungern. Personalen på museet kunde snabbt konstatera att det rör sig om ett mynt präglat av en legendarisk norsk kung: Harald Hårdråde (1015–1066), som av många historiker betraktas som den sista riktiga vikingakungen.

Fyndet har tagits emot med jubel i Ungern, där vikingamynt av det här slaget aldrig tidigare har hittats.

I en bok från 1865 är det lättare att se hur Harald Hårdrådes mynt såg ut, när de var nya.

© C. I. Schive

Korståg förde myntet söderut

Arkeologen och doktoranden Máté Varga vid Szeged-universitetet har flera hypoteser om hur myntet kan ha kommit till södra Ungern.

”Myntet kan ha förts till det ungerska kungariket av handelsresande, eller så kan det ha varit i cirkulation i västerländska kungariken, och kommit till landet på det sättet.”

Enligt Máté Varga kan krig också ha fört myntet till Österuopa.

”Det finns även bevis för att en norsk armé marscherade genom Ungern vid den tiden. År 1110 var deltagarna i korståget till Heliga landet på väg hem. Ledda av den norske kungen Sigurd I färdades de genom Ungern.