Återskapat: Sjutton av vikingarnas praktfulla färger

Utifrån gamla färgrester har en dansk kemist och en konservator lyckats återskapa den palett av vackra – och praktfulla – färger som vikingarna målade med för att understryka sin höga status.

Grafiker på Världens Historia har färglagt bilden med några av de sjutton färger från vikingatiden, som Nationalmuseet i Danmark har hittat.

© Shutterstock/Carsten Yttesen

Vikingarna skulle ha fnyst hånfullt åt trenden med väggar i grå och vita nyanser.

Under vikingatiden var paletten nämligen späckad med starka färger.

Det är konservatorn Line Bregnhøi och kemisten Mads Christian Christensen från Nationalmuseet i Danmark som har återskapat den färgglada paletten.

De sjutton färgerna från vikingatiden.

© Nationalmuseet

Gamla färgrester bekänner färg

Färgerna har återskapats utifrån färgrester som hittats på träbitar i den danske kungen Gorm den gamles grav i Jelling och på den så kallade Hørningplankan, som härrör från cirka 1060.

Hørningplankan.

© Nationalmuseet

Det har därför krävts kemiska analyser av resterna för att se vilka mineraler som ingått i färgen – och därmed vilken kulör den ursprungligen har haft.

Starka färger gav status

Eftersom de starka färgerna varit sällsynta har de varit ett sätt att symbolisera status på.

Mineralet arseniksulfid har skapat de gula kulörerna, och det finns i exempelvis Tyskland och Turkiet. Den röda kulören är gjord av cinnober, som kommer från Spanien. De har alltså importerats från andra länder, och det har naturligtvis varit en dyrbar affär.

”Priset på färgerna har förmodligen varit så högt att det inte har varit möjligt att måla stora ytor med cinnober och auripigment (röd och gul, red.). Det har troligen varit endast mindre detaljer, som man har framhävt med dessa pigment, vilket har varit fallet med ormmotivet på Hørningplankan”, säger Mads Christian Christensen.