Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grafiker på Världens Historia har färglagt bilden med några av de sjutton färger från vikingatiden, som Nationalmuseet i Danmark har hittat.

© Shutterstock/Carsten Yttesen
Civilisationer - Vikingar

Återskapat: Sjutton av vikingarnas praktfulla färger

Utifrån gamla färgrester har en dansk kemist och en konservator lyckats återskapa den palett av vackra – och praktfulla – färger som vikingarna målade med för att understryka sin höga status.

Vikingarna skulle ha fnyst hånfullt åt trenden med väggar i grå och vita nyanser.

Under vikingatiden var paletten nämligen späckad med starka färger.

Det är konservatorn Line Bregnhøi och kemisten Mads Christian Christensen från Nationalmuseet i Danmark som har återskapat den färgglada paletten.

De sjutton färgerna från vikingatiden.

© Nationalmuseet

Gamla färgrester bekänner färg

Färgerna har återskapats utifrån färgrester som hittats på träbitar i den danske kungen Gorm den gamles grav i Jelling och på den så kallade Hørningplankan, som härrör från cirka 1060.

Hørningplankan.

© Nationalmuseet

Det har därför krävts kemiska analyser av resterna för att se vilka mineraler som ingått i färgen – och därmed vilken kulör den ursprungligen har haft.

Starka färger gav status

Eftersom de starka färgerna varit sällsynta har de varit ett sätt att symbolisera status på.

Mineralet arseniksulfid har skapat de gula kulörerna, och det finns i exempelvis Tyskland och Turkiet. Den röda kulören är gjord av cinnober, som kommer från Spanien. De har alltså importerats från andra länder, och det har naturligtvis varit en dyrbar affär.

”Priset på färgerna har förmodligen varit så högt att det inte har varit möjligt att måla stora ytor med cinnober och auripigment (röd och gul, red.). Det har troligen varit endast mindre detaljer, som man har framhävt med dessa pigment, vilket har varit fallet med ormmotivet på Hørningplankan”, säger Mads Christian Christensen.

Läs också:

vikingasköld rekonstruktion
Vikingar

Så såg vikingarnas sköldar ut

2 minuter
Vikingar

Därför lämnade vikingarna Grönland

2 minuter
Sværd, vikinger, Estland
Vikingar

Enastående vikingafynd i Estland

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj