Ljósmynd/Lísabet Guðmundsdóttir

Arkeologer gräver ut grotta från vikingatiden

Konstgjord grotta kan ha kopplingar till legend från vikingatidens Island.

Under en provgrävning 2018 fann arkeologer en liten grotta grävd av människor i närheten av Oddi på sydvästra Island. Nu har nya utgrävningar avslöjat en mycket större grotta, som vikingar högg ut i mitten av 900-talet.

”Det finns inga ord för att beskriva detta. Storleken på dessa konstruktioner är så enorm att inget liknande från denna period har hittats på Island”, säger arkeologen Kristborg Þórsdóttir.

Forskarna tror att de många konstgjorda grottorna utanför Oddi kan ha haft ett religiöst syfte för vikingarna. På andra håll på Island har arkeologer hittat grottor som användes för att offra hästar, nötkreatur och får. En grotta innehöll till och med ett vikingaskepp.

Det är även möjligt att den nya jättegrottan är en så kallad tjurgrotta (Nautahellir). Vikingarna högg ut stall för sina oxar i Islands porösa underjord. I biskop Þorlákurs helgonlegender från 1199 berättas det om en sådan grotta, som kollapsade med tolv tjurar inuti.

VIDEO: Se jättegrottan i 3D

Video

En kamp mot klockan

Arbetet med att gräva ut den stora grottan är en kapplöpning med tiden, eftersom den instabila sandsten som grottan huggits ut ur ständigt hotar att rasa samman.

”Klippan vittrar inför våra ögon. Vi har endast begränsade resurser och kanske kommer det inte att gå att fortsätta utgrävningarna nästa år”, säger arkeologen Kristborg Þórsdóttir.