Aprilskämt: Vikingarna hade pärlemor på sina hjälmar

Fyndet av en pärlemorverkstad på den svenska västkusten avslöjar att vikingarna klädde sina hjälmar med pärlemor. Ostron- och musselskal med pärlemor symboliserade vikingarnas framgångar på slagfältet och kunde samtidig blända fienden i krig.

I går hade vi en nyhet om ett sensationellt fynd av en hjälm från vikingatiden. Hjälmen var utsmyckad med glänsande pärlemor, som vikingarna använde strategiskt för att blända sina fiender i strid.

Vi måste i dag medge att den nyheten var lika falsk som ryktena om att vikingarna hade horn på sina hjälmar. Vi hoppas att ni alla hade en underhållande första april. :)

Det har länge varit en utbredd missuppfattning att vikingarna bar horn på hjälmen. Nu avlivar en svensk arkeolog myten en gång för alla. Det var nämligen ostron som prydde vikingahjälmarna.

Pärlemorverkstad skriver om historien

En viking gjorde sig förtjänt av att bära ostronskal på hjälmen, när han varit ute på sin första resa och dödat minst en fiende.

Som bevis på sin seger gick han till pärlemorsmedens verkstad. Det är just en sådan verkstad som nu har dykt upp på den svenska västkusten.

Smederna slipade och borrade i skalen, så att de gick att fästa på hjälmarna.

”Det är första gången vi hittat en riktig pärlemorverkstad", siger Ulla Björnstjerne, arkeolog vid Skandinaviska vikingainstitutet.

Potatisåker ledde till fynd

Det var en potatisåker utanför Falkenberg som ledde arkeologerna till det sensationella fyndet.

”Vi skulle precis kupa jorden, när jag upptäckte att det inte gick att gräva”, säger potatisodlaren Herta Bondesson. Med förvåning insåg hon att det låg fullt med ostronskal under det översta jordlagret.

En stor kärleksförklaring

Ostronskalen var strategiskt viktiga, när vikingarna gav sig på resor.

”När solen träffade pärlemoret i ostronskalet blev det så kraftiga reflektioner att fienden blev bländad”, säger Ulla Björnstjerne.

Hon säger att fyndet bidrar med en helt ny förståelse av klassiska vikingalegender som ”Pärlemorskrigaren med den glittrande hjälmen".

”Ostronskalen hade hög status, och för en krigare att låta en kvinna putsa hans ostron var en sällsynt kärleksförklaring”, säger Ulla Björnstjerne.