Sargon kom från en blygsam bakgrund, och det sägs att hans far var bonde. Redan som ung lyckades Sargon emellertid tillskansa sig tronen och förenade stadsstaterna Akkad och Sumer.
Därefter inledde han ett omfattande erövrande, och intog de närliggande stadsstaterna. Under sina cirka 40 år på tronen erövrade kungen ett stort område, som sträckte sig över bland annat delar av dagens Turkiet, Irak, Iran och Syrien.
Enligt källor från antiken intog Saragon 34 stora städer och hade en stående armé av 5 400 krigare.
Byråkrati var kungens vapen
Sargons stora styrka var ett väl utvecklat sinne för administration och byråkrati. Han satte guvernörer att regera å sina vägnar och upprätthöll på så sätt kontrollen över sitt stora rike.
I de erövrade områdena fick invånarna fortsätta leva som tidigare om de underkastade sig Sargon och betalade skatt. Det tillvägagångssättet gjorde Sargon till en populär härskare, eftersom han blev garant för fred.
Kungen lade även stor vikt vid hantverk och handel och etablerade handelsförbindelser med bland andra Induscivilisationen och Arabiska halvön, som gav honom tillgång till stora mängder varor.
Välståndet spenderades på bland annat imponerande arkitektur och konstverk.