Vattentunnel ledde mayafolket direkt till dödsriket

En underjordisk vattentunnel har hittats under ett mayatempel i Mexiko. Forskarna menar att tunneln skulle leda de avlidnas själar till dödsriket.

Inskriptionstemplet har grävts ut sedan 2012, men först år 2016 hittade man den underjordiska vattentunneln.

© Jan Harenburg/Wikipedia

Livet börjar och slutar med vatten. Detta ordspråk var vanligt hos mayafolket och nu har en grupp forskare funnit säkra bevis för att mayafolket menade det bokstavligen.

Under ett mayatempel i Palenque i Mexiko, det så kallade Inskriptionstemplet, har man nämligen hittat en underjordisk vattentunnel.

Gravkammare nära vatten

Tunneln är gjord av sten och är 60 cm bred och 60 cm lång. Den ligger precis under den gravkammare där den tidiga mayaledaren Pakal ligger begraven. Arnoldo Gonzales leder utgrävningen av templet i Palenque och han menar att tunnelns läge är är noga uttänkt:

"Vi har hittat en inskription som berättar att en gud 'kommer att leda de döda mot den undre världen genom att doppa dem i vattnet så att de kan tas emot'. Därför såg mayafolket till att begrava Pakal så nära vatten som möjligt", säger han.

Vägen till dödsriket

Forskarna räknar med att Pakals gravkammare byggdes ovanpå en källa mellan åren 683 och 702 e. Kr. Därefter byggde man tunneln som skulle leda vattnet under gravkammaren, ut till en bred led framför templet. Allt för att ge Pakals själ en direkt väg till dödsriket när han dog.

Pakal fungerade som ledare för mayafolket i 68 år och han är särskilt känd för att ha stått för några av de mest utmärkande inskriptionerna och byggnaderna i Palenque.

Utgrävningen av Inskriptionstemplet har pågått sedan år 2012 och forskarna hoppas att utgrävningen ska ge ny kunskap om mayafolket och deras kultur.