Världens äldsta skriftspråk hittat i Bulgarien

En lertavla från Bulgarien tyder på att den typ av skriftlig kommunikation som vi känner den idag inte alls har sitt ursprung i Mesopotamien och Egypten som man tidigare trott. Den kommer från Balkan.

Den tavla som nyligen hittats i Bulgarien har ännu inte visats för allmänheten. Men den ska likna dessa tavlor som hittades i staden Gradeshnitsa år 1969, också i norra Bulgarien.

© Wikipedia

Arkeologer höll på att gräva ut en gammal romersk fästning i Pleven i norra Bulgarien för att ta reda på mer om romarnas närvaro på Balkan.

Men nu har något helt annat dykt upp i jorden.

Arkeologerna har nämligen stött på en boplats från kopparåldern och där har de hittat en lertavala som enligt arkeologerna kan vara århundradets upptäckt.

Skriftlig kommunikation kom till på Balkan

Lertavlan är 7 000 år gammal och på den finns både symboler och skrivtecken. Därmed är skriften på tavlan 2 000 år äldre än den skrift från Mesopotamien och Egypten som fram till nu betraktats som världens äldsta.

Enligt Volodya Popov, ledare för historiemuseet i Pleven, bevisar tavlan att det den skriftliga kommunikationen har sitt ursprung på Balkan.

”All vår information pekar på att det var här de första skrivtecknen kom till och att det var de som 2 000 år senare skulle utvecklas till egyptiska hieroglyfer”, säger han.

Han tillägger dessutom att 120 liknande föremål hittats i regionen och att undersökningar av dessa kan bekräfta teorin.

Global civilisation föddes under kopparåldern

”Boplatsen och lertavlan kommer från kopparåldern. Det var en global civilisation som föddes här på Balkan, och det är den som lade grunden för allt vi känner till idag”, säger han.

Ännu är det bara arkeologer som har sett den 7 000 år gamla tavlan som år 2017 ska visas för allmänheten.