Peyroteo-Stjerna et al./European Journal of Archaeology

Världens äldsta mumie är från Portugal

Långt innan egyptierna förfinade sina mumifieringsmetoder använde européer en påle, rep samt ett bål för att konservera sina ledare.

De flesta förknippar nog mumier med Egypten och Sydamerikas stora civilisationer, men nu konstaterar svenska och portugisiska arkeologer att världens äldsta mumie är från Portugal.

Enligt forskarna är den drygt 8 000 år gamla mumien från Sadoflodens strand cirka 1 000 år äldre än sina närmaste konkurrenter, de så kallade Chinchorromumierna från Chile.

Fyndet av den portugisiske rekordhållaren gjordes redan på 1960-talet vid Sadofloden i sydvästra Portugal. I floddalen fann arkeologer ett antal skelett, som först nu har undersökts närmare.

Portugisiska och svenska forskare – från Linnéuniversitetet och universitetet i Uppsala – studerade fotografier från utgrävningsarbetet, och utifrån dessa konstaterar de att minst en av de döda hade mumifierats av människor.

Mumien var lättare att bära

Enligt forskarna genomfördes mumifieringen genom att den döda kroppen surrades vid en stolpe på en upphöjning – så att kroppsvätskorna kunde rinna bort. Forskarna tror även att ett bål tändes, så att värmen långsamt torkade ut kroppen.

Flera av de andra kvarlevorna visar tecken på att ha genomgått en liknande behandling. Forskarna tror att huvudsyftet med mumifieringen sannolikt har varit att göra kroppen lättare att bära över större avstånd.