North Wind Picture Archives/Imageselect

Varför offrade aztekerna människor?

Varje år miste 20 000 personer livet som en del av offren till gudarna. För aztekerna var det jordens upprätthållande som stod på spel.

Aztekerna förrättade människooffer för att blidka gudarna. Det folk som bodde i dagens Mexiko trodde att människor och gudar var beroende av varandra och måste offra sig för varandra.

En skapelsemyt berättar till exempel att gudinnan Tlaltecuhtli lät sig slitas itu för att skapa jorden. Därför måste aztekerna mata henne med blod för att betala sin ”skuld” och säkerställa världens ordning.

Ett offer betraktades följaktligen som en osjälvisk handling, så offren betraktades som martyrer som var garanterade ett gott liv efter döden.

De stora kraniestativen ­förekom i nästan alla större aztekiska städer.

© John Carter Brown Library

Avhuggna huvuden ställdes ut

Om människor lät sig offras frivilligt är svårt att veta. De flesta offren var män, kvinnor och barn som tillfånga­tagits i krig. En del offrades i grupper, medan andra ikläddes särskilda dräkter för att hedra specifika gudar. Spädbarn var populära offer till regnguden Tlaloc.

Enligt spanska källor förrättades det enbart i aztekernas huvudstad Tenochtitlán arton årliga offer, då sextio ­personer dödades varje gång.

Följ ett offer här:

Innan offerritualen kunde fullbordas, skulle tre viktiga delar av ritualen ha utförts.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Fem präster utförde offret. När prästerna hade läst sina böner och utfört ­diverse ritualer höll fyra av prästerna fast offret medan den femte utförde blodsoffret.

North Wind Picture Archives/Imageselect

En kniv av den vulkaniska berg­arten obsidian eller flinta användes för att öppna bröstkorgen, skära ut det bultande hjärtat och hålla upp det mot himlen.

North Wind Picture Archives/Imageselect

Offret fördes till toppen av en pyramid och lades på en särskild sten. När hjärtat hade skurits ut kastades den livlösa kroppen nedför pyramidens trappor.

North Wind Picture Archives/Imageselect

I hela aztekerriket kan 20 000 människor ha offrats varje år.

Hur offren dödades berodde på åt vem blodet skulle offras. Tlaloc krävde till exempel att spädbarn skulle få ­halsen avskuren och kastas i en sjö, medan gudinnan Chicomecoatl ville ha halshuggna flickor.

Krigarguden Huitzilopochtli föredrog att pulserande hjärtan skars ut ur män.