Københavns Universitet

Stenåldersmänniskor bar makabra smycken

I världens första storstad har arkeologer gjort ett 9 000 år gammalt fynd, som visar att invånarna hade en bisarr smak.

Çatalhöyük i södra Turkiet betraktas som världens första storstad. Mellan år 7100 och 5700 före Kristus bodde omkring 8 000 personer i staden. Ett nytt fynd avslöjar att deras smak var ganska makaber, när det gällde smycken.

Under utgrävningarna har två människotänder dykt upp. Hål har borrats i dem, så att de kunnat träs upp på ett snöre.
Arkeologer under ledning av bioarkeologen Scott Haddow vid Köpenhamns universitet tror att invånarna bar människotänderna som smycken.

Medan många kanske tycker att fyndet är lite obehagligt eller makabert är arkeologerna imponerade:

”Att borra hål i människotänderna var en uppgift som utfördes av individer som hade den nödvändiga kunskap om tekniken, materialet och redskapen”, som krävdes för att arbeta i det svåra materialet.

På det förhistoriska museet i staden Weimar har tyska experter skapat en modell av Çatalhöyük, som storstaden såg ut 7 000 år före Kristus.

© Wolfgang Sauber, Museum for Prehistory in Thuringia

Var det farfars tänder?

Det är första gången som arkeologer hittar den här typen av smycken i Mellanöstern. Undersökningar av tänderna visar att de härrör från två olika personer, och att det rör sig om tänder från vuxna individer.

”Detta val av material – och att fyndet är så ovanligt – tyder på ett djupare symboliskt värde”, förklarar de danska arkeologerna.

Enligt arkeologerna kan tänderna ha tillhört betydelsefulla familjemedlemmar, och kanske bars de som beskyddande amuletter eller till minne av förfäderna.