Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Trots flera hundra år i Europa har romerna i mångt och mycket bevarat sin nomadkultur.

Civilisationer

Romer lämnade Indien för 1 500 år sedan

En ny kartläggning av de europeiska romernas DNA visar att de började utvandra från Indien på 500-talet, med kurs mot Europa.

Romer kom till Europa från Indien

Romerna, Europas största etniska minoritet, lämnade den indiska subkontinenten för 1 500 år sedan och satte kurs mot Europa. Den slutsatsen drar en grupp internationella forskare, som nyligen genomfört en omfattande analys av romernas genetik.

DNA insamlat från 13 grupper romer

Undersökningen är den mest omfattande i sitt slag någonsin. Man har samlat DNA-material från 13 romska grupper från olika platser i Europa. Materialet har sedan jämförts med andra befolkningsgruppers DNA, och man har kommit fram till att de moderna romernas förfäder lämnade nordvästra Indien omkring år 500.

Romer kom till Europa i samlad tropp

De nya DNA-analyserna bekräftar tidigare lingvistiska undersökningar, i vilka man kommit fram till att de europeiska romernas språk har sina rötter i Indien.

Undersökningen avslöjar dessutom att romerna lämnade Indien i samlad tropp – och inte i flera olika vågor av folkvandringar som en del historiker tidigare har föreslagit. Romernas rutt gick via Turkiet till Balkanhalvön, och därifrån spred sig folket för omkring 900 år sedan via olika vägar till resten av Europa.

Den nya genetiska undersökningen är banbrytande, eftersom tidigare DNA-­analyser av Europas demografiska sammansättning inte har omfattat romerna – trots att hela 11 miljoner romer lever inom Europas gränser.

Läs också:

Civilisationer

Har romerna haft en egen nation?

2 minuter
Politiker

Mahatma Gandhi – Indiens befriare

3 minuter
Mytologi

Britterna såg rymdvarelser för 900 år sedan

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj