I stället fick kunderna små portioner färdiglagad mat – till exempel ägg, linser, inlagda grönsaker, fisk eller olika kötträtter – som de kunde ta med sig.
Den snabba måltiden kunde avslutas med en handfull nötter och lite ost med honung eller sköljas ner med ett varmt, väl kryddat vin.
Gatumat åts av framför allt Roms underklass, eftersom de förmögna medborgarna ofta bodde i stora villor med kök och slavar.
Följaktligen såg eliten med förakt på snabbmatställena, som hade rykte om sig att vara tillhåll för tjuvar, fyllon och falskspelare.
Enligt den romerske historikern Dio Cassius försökte kejsar Claudius år 41 efter Kristus till och med förbjuda matställena, ”och han straffade dem som inte lydde detta förbud”.
Enstaka snabbmatställen stack ut, och arkeologer har funnit fint utsmyckade matställen med diskar av marmor och väggar prydda av mosaik, där kunderna kunde sitta ner och äta.