Vilken typ av snabbmat åt romarna?

Snabbmat är kanske inte det första man tänker på, när man tänker på romersk mat. Men arkeologiska fynd pekar på att snabba smårätter från så kallade thermopolia faktiskt var enormt populära.

Snabbmat är kanske inte det första man tänker på, när man tänker på romersk mat. Men arkeologiska fynd pekar på att snabba smårätter från så kallade thermopolia faktiskt var enormt populära.

Lebrecht History/Bridgeman Images

Många invånare i romerska städer bodde i små bostäder utan kök. Därför var gatumat oerhört populär bland antikens romerska stadsbor.

De flesta fick sina dagliga måltider hos ett thermopo­lium, som sålde snabba och billiga ­rätter, som kunde ätas i farten.

Dessa lokala snabbmatserveringar var inhysta i bottenplanet på stora byggnader som vette mot livliga gator och hade sällan sittplatser.

© Shutterstock

Fisksås passade till allt

Romarna älskade fisksåsen garum, som hälldes över i stort sett all mat. Såsen tillverkades genom att fisk­rester lades i stora kar och täcktes med salt. Vin och örter tillfördes, och sedan fick såsen jäsa i några ­månader, tills den hade rätt smak och konsistens.

I stället fick kunderna små portioner färdiglagad mat – till exempel ägg, linser, inlagda grönsaker, fisk eller olika kötträtter – som de kunde ta med sig.

Den snabba måltiden kunde avslutas med en handfull nötter och lite ost med honung eller sköljas ner med ett varmt, väl kryddat vin.

Gatumat åts av framför allt Roms un­­der­­klas­­s, eftersom de ­förmögna medborgarna ofta bodde i stora villor med kök och slavar.

Följaktligen såg eliten med förakt på snabbmatstäl­lena, som hade rykte om sig att vara ­tillhåll för tjuvar, fyllon och falskspelare.

Enligt den romerske historikern Dio Cassius försökte kejsar Claudius år 41 efter Kristus till och med förbjuda matställena, ”och han straffade dem som inte lydde detta förbud”.

Enstaka snabbmatställen stack ut, och arkeologer har funnit fint utsmyckade matställen med diskar av marmor och väggar prydda av mosaik, där ­kunderna kunde sitta ner och äta.