Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En romersk amfora rymde som standard 26,2 liter och vägde 80 libra.

Civilisationer - Romarriket

Vilka måttenheter använde romarna?

Hur avgjorde romarna längd, vikt och volym?

På romerska marknader förekom sällan tvivelaktigheter. Romarna var i det stora hela pålitliga handelspartners, bland annat för att de hade standardmått för såväl vikt som volym och längd. En romersk fot, ”pes”, motsvarade 0,296 meter. Fem pes blev ett steg, ”passus” 1,48 meter. Tusen steg, ”mille passus”, blev en romersk mil – 1480 meter.

Uppmätning av landområden baserades på enheten ”actus”, en kvadrat på 120 x 120 fot. En yta på två actus kallades ”jugerum” – en avledning av ”jugum” det latinska ordet för oxe – och motsvarade vad ett oxspann kunde plöja på en dag.

Vikt mättes i det romerska pundet libra, ca 327 gram. Volymen för flytande vätskor mättes i amforor med 80 libra vätska, vilket motsvarar cirka 26 liter. Amfora var också den vanliga benämningen på en vas med smal hals.

Läs också:

Romarriket

Dödsfiender stod enade mot Attila

29 minuter
Romarriket

Sex orsaker till att romarna erövrade världen

4 minuter
Romarriket

Så gifte sig romarna

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj