Romarna var stolta över sina lagar, som diskuterades och godkändes i senaten.

© Bridgeman

Vansinniga lagar styrde livet i Rom

Antikens romare var stolta över sina lagar och sitt rättsväsen, som var ett klart bevis på att de stod högt över barbarerna. Med vår tids ögon kan dock lagarna milt sagt framstå som aningen ociviliserade.

14 augusti 2019

Fäder fick sälja sina barn tre gånger

De tolv tavlornas lag utgjorde grunden för den äldsta romerska rätten och togs fram cirka år 450 före Kristus. Lagen redde bland annat ut ägarförhållanden.

  • Om en romersk man var i besittning av något i ett års tid blev det ­automatiskt hans egendom.
  • En kvinna som inte ville bli sin makes egendom och förlora sina rättigheter, måste lämna hans hem minst tre nätter om året.
  • Barn betraktades som faderns egendom och det var tillåtet att sälja sitt barn som slav under en begränsad tidsperiod – dock inte mer än tre gånger, då kunde fadern förlora föräldrarätten.
  • Stölder som utfördes om natten ­bestraffades hårdare än stölder ­begångna i dagsljus.
  • En man som bröt en annan mans ben ålades att betala en bot på 300 romerska pund. Om den skadade var en slav halverades beloppet.

Om du också vill veta varför hermafroditer skulle stoppas ner i lådor och varför kvinnor inte fick gå omkring i fina kläder beställer du nästa nummer av VÄRLDENS HISTORIA här.

I tidskriften har vi ägnat fyra sidor åt att gå igenom romarnas allra mest vansinniga lagar.

Juridikens början: De tolv tavlornas lag skrevs ursprungligen på tolv bronstavlor och sattes upp på församlingsplatsen vid Forum Romanum. Lagsamlingen reglerade sociala och familjerelationer. 

© Johann Nicolaus Funck & Shutterstock

Fläsk fick soldater utslängda

Romarna älskade mat och överklassen snålade inte med delikatesser som ostron, ål och sjöborrar under måltiderna. De överdådiga banketterna ansågs dock av många vara dekadenta, och lagar infördes för att begränsa dem.

De romerska censorerna fick bland annat befogenhet att bestämma hur mycket pengar medborgarna fick spendera på till exempel fläsk. Matvrak, som lade mycket pengar på just fläsk, ansågs dessutom vara värda förakt. Censorerna kunde även kasta ut överviktiga personer från armén.

De flesta romare var fattiga och hade inte råd att frossa i kött och andra godsaker. För dem bestod den dagliga kosten huvudsakligen av bröd, gröt och kokta grönsaker.

Teckna en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA nu och få många fler vansinniga romerska lagar. Vi har satt ihop ett välkomstpaket, där du får ett unikt digitalt specialnummer om medeltidens mystiska vidskepelse – direkt i din inkorg.

Som ny prenumerant på VÄRLDENS HISTORIA får du:

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA, Nordens bästa historietidskrift

  • Ett spännande digitalt specialnummer om medeltidens mystiska vidskepelse

  • En smart Nordic Steamer, så att du aldrig mer behöver ha på dig en skrynklig skjorta

  • Fri tillgång till VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv, där du kan läsa de tolv senaste numren av tidskriften

Kanske är du intresserad av...