Ángel Villa
Romersk brunn

Unik sandal hittades på botten av en romersk brunn

Under utgrävningen av en romersk brunn har arkeologer gjort ett imponerande fynd: en otroligt välbevarad sandal med dekorationer som tappades bort för nästan 2 000 år sedan.

En mycket välbevarad lädersandal från romartiden har hittats i en gammal brunn i staden Lugo de Llanera, som ligger i den nordvästra spanska regionen Asturien.

Sandalen är dekorerad med cirklar, ovaler och fågelformade figurer, vilket gör den helt unik.

Endast 20 romerska sandaler har hittats i Spanien, men ingen med dekorationer.

När den var en del av Romarriket gick staden Lugo de Llanera under namnet Lucus Asturum och var en viktig stad i provinsen Hispania från omkring år 70 e.Kr. till 300-talet.

Trots att staden nämns i skriftliga källor har den dock aldrig grävts ut ordentligt.

Romersk lyx dyker upp i Asturien

Efter mindre, sporadiska utgrävningar under årens lopp finansierade stadsfullmäktige en större utgrävning 2018, ledd av arkeologen Esperanza Martín.

Under de första utgrävningarna fann forskarna resterna av ett romerskt bad och året därpå grävde man fram resterna av en stor villa.

Romersk lädersandal i lera

Sandalen är mycket välbevarad eftersom den har legat i lera på botten av en brunn i nästan 2 000 år.

© Esperanza Martín

I somras återupptogs utgrävningarna igen, den här gången med särskilt fokus på brunnen – och på botten av den hittade arkeologerna den dekorerade sandalen.

Lera bevarar sandalens läder

Sandalen är extremt välbevarad eftersom den syrefattiga miljön i den leriga botten av brunnen hindrade lädret från att brytas ned.

Och sandalen var inte det enda som uppenbarligen hade försvunnit ner i brunnen. På tre meters djup hittade forskarna även ett antal andra föremål, bland annat en del av brunnens trälock, en bronsgryta och en liten metallring.

Esperanza Martín har också en teori om hur den dyrbara sandalen hamnade på botten av brunnen:

"Det är mycket troligt att den tappades av någon som ville rengöra brunnen och sedan tappade sandalen, som fastnade i leran", säger hon till den spanska tidningen El Pais.

Med tanke på hur fint dekorerad sandalen är var ägaren förmodligen inte en slav. Det kan därför ha varit husets herre som själv försökte rengöra sin brunn.

Skorna förvaras för närvarande i kylrum för att undvika nedbrytning tills de kan restaureras och ställas ut på Asturiens arkeologiska museum.