Två leksakssvärd funna under romerskt fort

Det romerska fortet Vindolanda har ännu en gång levererat en arkeologisk sensation: Två leksakssvärd har dykt upp i marken under fortet, och de är i synnerligen gott skick.

Leksakssvärden är gjorda av trä.

© The Vindolanda Trust

Lekte romerska soldatbarn krig på sin fritid?

Det tyder ett nytt fynd från utgrävningen kring det romerska fortet Vindolanda på.

Där har två leksakssvärd dykt upp ur marken, och de är i så gott skicka att det enligt arkeologerna inte är svårt att föreställa sig "små flickor och pojkar leka soldater, medan de härmade sin fäder eller bröder."

Stor glädje över fyndet

Mycket av marken under Vindolanda är syrefri, vilket ger optimala villkor för bevaring av gamla föremål.

Det är långtifrån första gången Vindolanda levererar en arkeologisk sensation. Så sent som i juli dök en samling synnerligen välbevarade brev upp i marken under fortet:

”Jag hade aldrig trott att vi skulle göra ett så spektakulärt fynd”, sade Andrew Birley, som leder utgrävningen vid Vindolanda, då, men det nya fyndet väcker lika stor entusiasm:

”Utöver leksakssvärden har vi även funnit kvinno- och barnskor som en gång för alla bevisar att byggnaderna fungerade som minisamhällen”, säger han till LiveScience.

Markerade romarrikets norra gräns

Fortet Vindolanda byggdes i slutet av det första århundradet vid gränsen mellan romarriketoch de obesegrade brittiska territorierna i norr.

Man bedömer att omkring 1000 romerska soldater levde vid fortet tillsammans med sina hustrur, barn och slavar. Barnens närvaro bekräftas av de båda leksakssvärden.