För att rengöra svampen efter användning kunde man doppa den i en hink med vinäger, som alla kunde använda. Om en svamp återanvändes av flera är forskarna oeniga om.
Utgrävda avträden – till exempel i hamnstaden Ostia cirka 35 kilometer sydväst om Rom – avslöjar att romarna även kunde spola av svampen i en ränna med rinnande vatten. Rännan löpte i golvet framför raden av sitsar och fick liksom avträdena sitt vatten från stadens väl utbyggda vattenledningsnätverk.
Etruskerna uppfann gemensamt avträde
De första toalettbyggnader i Rom som arkeologerna känner till uppfördes på 500-talet före Kristus. Idén till de offentliga avträdena fick romarna från etruskerna – ett italienskt folkslag som omkring år 300 före Kristus smälte samman med det romerska folket.
Dessförinnan hade romarna tömt sina pottor i rännstenen.
Att bygga offentliga toaletter för att samla in människor exkrementer och leda iväg dem via stadens kloaksystem var därför både praktiskt och hygieniskt.
Utvecklingen av toalettpapper inleddes i Kina. Redan på 500-talet efter Kristus använde kineserna toalettpapper, och på 1300-talet hade utvecklingen nått så långt att kejsarens familj använde väldoftande, parfymerat papper att torka sig i stjärten med.
I västvärlden slog toalettpapper igenom på allvar först på 1850-talet. Papperet var emellertid ofta grovt och ibland innehöll det träflis – först under 1900-talet fick vi det mjuka toalettpapper som vi har i dag.