Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stor romersk penningkista utgrävd

Casa del Mitreo är Spaniens guldgruva från romartiden. Utgrävningarna av villan inleddes för 55 år sedan, men nya spännande fynd dyker fortfarande upp – senast en ovanlig penningkista.

Consorcio Ciudad Monumental de Mérida

Spanska arkeologer har grävt ut en tre meter lång och 1,5 meter djup penningkista från romarrikets storhetstid. Den låg i ruinerna av en förmögen persons villa, som fått namnet Casa del Mitreo, i staden Emerita Augusta (dagens Mérida i sydvästra Spanien).

Penningkistan – en så kallad arca ferrata – är ovanlig. Endast fyra andra har överlevt till vår tid. Dessvärre härjades Casa del Mitreo av en våldsam brand på 300-talet efter Kristus, och branden gick hårt åt det rum som kistan stod i.

”Penningkistan är i dåligt skick, eftersom huset rasade under branden och krossade den. Vi har endast den förkolnade träram som penningkistan var uppbyggd av, bronsbeklädnaden och några av dekorationerna på utsidan”, berättar arkeologen Ana María Bejarano Osorio, som deltog i utgrävningsarbetet.

Osorios lag av experter hoppas nu kunna foga samman bitarna till något lika tjusigt som den arca ferrata som finns på museet i Zaragoza.

Romerska penningkistor var rikligt dekorerade. Detta lilla exemplar på 89 x 95 centimeter står på museet i den spanska staden Zaragoza.

© Museo de Zaragoza

Villan var gigantisk

Trots att arkeologer började gräva ut Casa del Mitreo redan 1966 är de långt ifrån färdiga. Det beror dels på penningbrist, men också på att villan omfattar hela 3 386 kvadratmeter.

Ägaren var en framgångsrik romare, troligen en köpman, som smyckade sitt hem med imponerande mosaiker och skulpturer. Hans stora penningkista stod i den lokal som han tog emot förnäma gäster i.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj