Spanska arkeologer har grävt ut en tre meter lång och 1,5 meter djup penningkista från romarrikets storhetstid. Den låg i ruinerna av en förmögen persons villa, som fått namnet Casa del Mitreo, i staden Emerita Augusta (dagens Mérida i sydvästra Spanien).
Penningkistan – en så kallad arca ferrata – är ovanlig. Endast fyra andra har överlevt till vår tid. Dessvärre härjades Casa del Mitreo av en våldsam brand på 300-talet efter Kristus, och branden gick hårt åt det rum som kistan stod i.
”Penningkistan är i dåligt skick, eftersom huset rasade under branden och krossade den. Vi har endast den förkolnade träram som penningkistan var uppbyggd av, bronsbeklädnaden och några av dekorationerna på utsidan”, berättar arkeologen Ana María Bejarano Osorio, som deltog i utgrävningsarbetet.
Osorios lag av experter hoppas nu kunna foga samman bitarna till något lika tjusigt som den arca ferrata som finns på museet i Zaragoza.
Villan var gigantisk
Trots att arkeologer började gräva ut Casa del Mitreo redan 1966 är de långt ifrån färdiga. Det beror dels på penningbrist, men också på att villan omfattar hela 3 386 kvadratmeter.
Ägaren var en framgångsrik romare, troligen en köpman, som smyckade sitt hem med imponerande mosaiker och skulpturer. Hans stora penningkista stod i den lokal som han tog emot förnäma gäster i.