Consorcio Ciudad Monumental de Mérida

Stor romersk penningkista utgrävd

Casa del Mitreo är Spaniens guldgruva från romartiden. Utgrävningarna av villan inleddes för 55 år sedan, men nya spännande fynd dyker fortfarande upp – senast en ovanlig penningkista.

Spanska arkeologer har grävt ut en tre meter lång och 1,5 meter djup penningkista från romarrikets storhetstid. Den låg i ruinerna av en förmögen persons villa, som fått namnet Casa del Mitreo, i staden Emerita Augusta (dagens Mérida i sydvästra Spanien).

Penningkistan – en så kallad arca ferrata – är ovanlig. Endast fyra andra har överlevt till vår tid. Dessvärre härjades Casa del Mitreo av en våldsam brand på 300-talet efter Kristus, och branden gick hårt åt det rum som kistan stod i.

”Penningkistan är i dåligt skick, eftersom huset rasade under branden och krossade den. Vi har endast den förkolnade träram som penningkistan var uppbyggd av, bronsbeklädnaden och några av dekorationerna på utsidan”, berättar arkeologen Ana María Bejarano Osorio, som deltog i utgrävningsarbetet.

Osorios lag av experter hoppas nu kunna foga samman bitarna till något lika tjusigt som den arca ferrata som finns på museet i Zaragoza.

Romerska penningkistor var rikligt dekorerade. Detta lilla exemplar på 89 x 95 centimeter står på museet i den spanska staden Zaragoza.

© Museo de Zaragoza. NIG 50112. Picture: José Garrido Lapeña

Villan var gigantisk

Trots att arkeologer började gräva ut Casa del Mitreo redan 1966 är de långt ifrån färdiga. Det beror dels på penningbrist, men också på att villan omfattar hela 3 386 kvadratmeter.

Ägaren var en framgångsrik romare, troligen en köpman, som smyckade sitt hem med imponerande mosaiker och skulpturer. Hans stora penningkista stod i den lokal som han tog emot förnäma gäster i.