ITV News

Stöld av romerska fynd skakar Storbritannien

Brittiska arkeologer berättade om sitt fynd, och det fick katastrofala konsekvenser. Nu har tjuvar med metalldetektorer skövlat den viktigaste romerska utgrävningen på decennier i England.

Glädjen var stor, när engelska arkeologer kunde avslöja att de i staden Scarborough hade gjort det viktigaste romerska fyndet i Storbritannien på många år: ruinerna av en stor villa.

Med eget bad och ett flertal sidobyggnader omfattade den romerska villan en yta motsvarande mer än två tennisplaner. Dessutom skilde arkitekturen sig från alla andra romerska hus som hittats i Storbritannien och resten av Europa.

Arkeologernas jubel övergick emellertid snabbt i chock och ilska. Några timmar efter att nyheten publicerats smög okända gärningsmän i skydd av nattmörkret in på utgrävningsområdet.

Romersk villa med eget badhus utgrävd i England

Den romerska villan omfattar en yta stor som två tennisplaner och är centrerad kring en stor, cirkelformad byggnad.

© MAP Archaeological Practice

Plundringar förstör kulturarv

Utrustade med metalldetektorer finkammade de hårdhänt stora delar av villan. Exakt vad tjuvarna kom undan med är än så länge oklart, men de har skadat flera av ruinerna, meddelar den lokala polisen. De beskriver gärningsmännen som ”vandaler” – med hänvisning till folket vandalerna, som år 455 efter Kristus plundrade Rom. Än så länge har polisen inga spår.

På 300- och 400-talet låg ett litet romerskt fort på kusten nära Scarborough. Inte långt därifrån upptäckte arkeologerna praktvillan.

© Shutterstock, Världens Historia

”Dessvärre kan kulturhistoriska brott vålla stora skador på områden av historiskt intresse. Faktum är att den skada som samhället åsamkas genom den här typen av plundringar är omätbar och kan resultera i att fornfynd går förlorade för framtida generationer”, säger en talesperson för polisen i North Yorkshire.