Oxford Archaeology
Nyhet romerskt ägg utgrävning

Spektakulärt fynd: 1 700 år gammalt ägg

I en urgammal romersk ”önskebrunn” i England har en grupp arkeologer hittat ett 1 700 år gammalt intakt ägg. Endast en gång tidigare i historien har det hänt att ett intakt ägg från romersk tid återfunnits.

En grupp brittiska arkeologer fick bokstavligt talat känna doften av antiken när de hittade fyra hönsägg från Englands romerska period under en utgrävning utanför staden Aylesbury.

Ett av äggen hade redan krossats, medan två andra gick sönder under utgrävningen och gav ifrån sig en ”kraftig odör av ruttna ägg”, berättar arkeologen Edward Biddulph vid Oxford Archaeology för brittiska medier.

Det fjärde ägget, som inte gick sönder, är det första intakta romerska ägg som någonsin hittats i England.

Hittades i en ”önskebrunn”

Enligt forskarna låg de fyra äggen i en sorts önskebrunn, ett hål som grävts i marken och som i slutet av 200-talet efter Kristus tycks ha använts för att överlämna offergåvor åt gudarna.

I brunnen hittade arkeologerna förutom äggen ett antal övriga välbevarade föremål av organiskt material, som normalt ruttnar bort.

I det syrefria vattenhålet återfanns bland annat träverktyg, läderskor och en enastående flätad korg.

Offrades möjligen vid begravning

Mest imponerande är emellertid fyndet av det intakta ägget, som romarna förknippade med fruktbarhet och återfödelse. Ägg offrades även till guden Mercurius, som enligt traditionen förde de döda till livet efter detta.

Därför tror forskarna att de fyra äggen kastades ner i brunnen i samband med en begravning.

Endast en gång tidigare har arkeologer hittat ett intakt ägg från romersk tid, då i en barngrav i Rom år 2010.