Smart knep gav romerska stridsvagnar segern

En enkel – men viktig – modifiering kunde innebära seger i Circus Maximus. Det avslöjar undersökningar av en 2000 år gammal leksak funnen i floden Tibern.

Hästkapplöpningarna i Circus Maximus såg våldsamma ut, men ett enkelt knep ökade säkerheten såväl som stridsvagnarnas hastighet.

© Alfredo Tominz, Wikimedia Commons

Hästkapplöpningar var allvarliga saker i romarriket. I små vagnar tävlade kuskar om ära och enorma prissummor överallt i romarriket.

Det var dock inte enbart kuskens skicklighet som avgjorde tävlingarna, även stridsvagnarnas konstruktion spelade roll, visar ny forskning.

Några stridsvagnar från romartiden har aldrig hittats, men ett forskarlag har nyligen undersökt en leksaksmodell av en tävlingsvagn, som på 1890-talet hittades i floden Tibern.

Det var denna leksaksstridsvagn, hittad i Tibern på 1890-talet, som gjorde att forskarna fick korn på romarnas smarta knep.

© British Museum

Vagnen, som troligen har tillhört ett barn i en förmögen familj, är en exakt kopia av de riktiga vagnar som kördes i exempelvis Circus Maximus.

På den har forskarna upptakt en märklig detalj. Vagnens högra hjul är lite större än det vänstra, och man kan se att det har metallbeslag.

Bra för säkerhet och fart

Det har haft betydelse för vagnens fart och säkerhet. I romarriket körde vagnarna alltid motsols runt banan, och det har inneburit att påfrestningen i varje kurva har varit större på det högra hjulet än på det vänstra.

Upp till 150000 åskådare kunde följa hästkapplöpningarna i Circus Maximus

© Wikimedia Commons

Vagnar med järnbeslagna hjul har kunnat ta sig genom kurvorna snabbare och säkrare.

”Utan järn på något av hjulen gick höger hjul ofta sönder, och medan det skulle varit säkrare att beslå båda hjulen med metall, skulle det sällan ha lett till seger, berättar forskaren bakom undersökningen, Bela Sandor för mediet Seeker.