Ministero della cultura
Pozzuoli dykare hittar arabiskt tempel

Sjunket arabiskt tempel hittat utanför Italiens kust

På havsbottnen utanför romarrikets stora hamnstad Puteoli har ett unikt fynd gjorts. Det vittnar om hur i synnerhet ett arabiskt folk hade en särskild plats i romarnas hierarki.

Utanför den italienska staden Pozzuoli väster om Neapel har marinarkeologer upptäckt två romerska altare i marmor, som härrör från ett sjunket arabiskt tempel.

Templet byggdes av nabatéerna, som var allierade med romarna och regerade över ett område som sträckte sig från Eufrat i dagens Turkiet till Röda havet. Riket är berömt framför allt för huvudstaden Petra i dagens Jordanien, men hade även etablerat en stor handelsstation i Pozzuoli (antikens Puteoli), som under kejsartiden var den största handelshamnen i romarriket.

”Det antika Puteoli avslöjar ännu en av sina skatter, som vittnar om rikedomen och omfattningen av kommersiella, kulturella och religiösa utbyten i Medelhavsområdet i antikens värld”, säger den italienske kulturministern Gennaro Sangiuliano i ett pressmeddelande.

Nabatéernas keramik

Nabatéerna var kända för bland annat sin fina keramik, som var tunn och oftast röd samt målad med svarta naturmotiv.

© Michael Gunther

Arabiskt folk hade eget kultställe

Arkeologer har länge känt till att Pozzuoli var en smältdegel i romarriket. Hamnstaden var den primära destinationen för den enorma importen av spannmål från Egypten till romarriket och flera tusen fartyg anlände varje år från Alexandria med spannmål, som distribuerades till resten av riket.

Den romerske filosofen Seneca beskrev hur hamnen vimlade av extatiska människor, när ”postbåtarna”, som annonserade att årets första spannmålsleverans var på väg, syntes i fjärran.

Men det var långt ifrån enbart egyptier som kom till staden. Redan i mitten av 1700-talet hittade man i staden ett altare och kulttavlor med inskriptionen ”DVSARI SACRVM" (”Helig för Dusares"). Det var det första beviset för att nabatéernas närvaro var stor i staden, eftersom Dusares var en av det arabiska folkets viktigaste gudar.

I stadens ruiner har man även hittat en byst, som tros föreställa Dusares och i dag förvaras i Vatikanmuseet.

Upptäckten av altarna understryker hur viktig Pozzuoli var för nabatéerna, och att de hade fått lov att slå sig ner och bilda en enklav i staden – komplett med egna tempel och egen religion.

Trots att nabatéernas rike annekterades av romarna under kejsar Trajanus år 106 efter Kristus, så lyckades det behålla mycket av sin självständighet som romersk provins.

Nabatéerna skyddade rikets östra gräns, men romarna respekterade även folket för deras konst och skicklighet på handel. Faktum är att de fick möjlighet att bygga upp ett stort handelsnätverk, som sträckte sig över större delen av romarriket.

Arkeologer hoppas kunna rita upp hela hamnen

Stora delar av Pozzuolis antika hamn ligger i dag under vatten. Utöver fyndet av templet har dykare lokaliserat resterna av bland annat lagerbyggnader, den kejserliga administrationen samt vägar.

Arkeologerna hoppas att det på sikt kommer att göra det möjligt att skapa en exakt avbild av den unika hamnen, som var tättbebyggd och där religiösa tempel stod tätt intill byggnader där flera hundra hamnarbetare jobbade och levde.

Baia romersk lyxstad under vattnet

På senare år har dykare utforskat stora delar av de sjunkna romerska städerna i Neapelbukten. Precis utanför Puteoli låg semesterorten Baia, där många förmögna romare hade lyxvillor.

© Atlas Obscura