Shutterstock

Sex orsaker till att romarna erövrade världen

Under 500 år växte sig romarnas ­rike stort. Från att bara ha varit en av många italienska stadsstater blev Rom ett imperium som sträckte sig från Skottland till Syrien och Nordafrika. Hemligheten bakom ­romarnas framgång var en blandning av militär råstyrka, oöverträffbar byggnadskonst och överraskande stor respekt för andra kulturer.

1. Roms armé förnyade sig

Efter ett nederlag mot germanerna år 107 f.Kr. moderniserade general Gajus Marius ­armén och romarna gick från seger till seger.

Marius rationaliserade legionärernas träning och avskaffade regeln om att soldater skulle vara jordägare som själva betalade för vapen och utrustning. Med tusentals fattiga romare tillgängliga kunde riket bygga upp världens största professionella armé som dessutom ­lånade fiendernas bästa idéer.

Alla legioner hade sin egen aquila (örn) som tecken.

© Cleveland Museum of Art

2. Nya undersåtar blev en del av familjen

De flesta kulturer som tvingades bli en del av romarriket fick en förbättrad levnadsstandard.

Med tiden kunde invånarna dessutom få samma skydd och rättigheter som romarna själva.

Romarna förstod vikten av att respektera de lokala kulturerna eftersom en fredlig provins sällan gör uppror och betalar mer i skatt.

Under flera århundraden var riket en kulturell smältdegel där till och med kejsarna kom från alla delar av imperiet: TIll exempel Claudius II kom från Illyrien på Balkan.

Ockuperade områden tog snabbt till sig den romerska kulturen.

© AKG Images

3. Imponerande byggnader utgjorde fundamentet

Romarriket är det historiska imperium som förknippas med imponerande byggnadsverk och många av dem har stått kvar i två årtusenden tack vare en enkel, men viktig detalj: bågar.

Romarna uppfann inte bågen men var de första som lyckades utnyttja dess förmåga att bära upp storslagna byggnader, broar och akvedukter.

Genom en flackare konstruktion än tidigare skapade romarna så kallade segmentbågar som placerades på exakta avstånd och på så sätt fördelade vikten jämnt och förhindrade att ­enorma byggnadsverk som Colosseum rasade samman.

4. Häststallarna knöt ihop riket

Romarna basade över ett av tidens blixtsnabba kommunikationssystem bestående av ryttare. På 2–3 mils avstånd låg stationer där bud­bäraren fick en utvilad häst och ett mål mat. Ryttarna avverkade 10 mil om dagen och på så vis kom viktiga meddelanden fram i tid.

5. Medelhavet var nyckeln till ekonomisk tillväxt

Många förknippar romarna med krig på marken men de hade också en stor flotta och var duktiga på strid till havs.

Efter många års sjökrig mot bl.a. makedonska pirater och stormakten Karthago i Nordafrika tog romarna kontroll över Medelhavet som de döpte till Mare Nostrum – vårt hav.

Därmed härskade Rom över många blomstrande handels­städer och kunde ta del av deras enorma intäkter. Rikedomarna blev en viktig förutsättning för romarrikets expansion.

I stora galejer erövrade Rom Medelhavet.

© Getty Images

6. Vägarna gick jorden runt

När armén hade erövrat nytt land anlade ingenjörerna direkt nya vägar så att trupper snabbt kunde ta sig fram och slå ner eventuella uppror.

Vägarna bestod av en blandning av jord, grus och sten, och var högre i mitten så att regn­vatten rann av.

Romarna byggde stabilt och många av deras vägar finns kvar än idag. Totalt anlade de 372 huvudvägar som tillsammans hade en längd på över 8 500 mil. Det ­räcker jorden runt två gånger om.