2. Nya undersåtar blev en del av familjen
De flesta kulturer som tvingades bli en del av romarriket fick en förbättrad levnadsstandard.
Med tiden kunde invånarna dessutom få samma skydd och rättigheter som romarna själva.
Romarna förstod vikten av att respektera de lokala kulturerna eftersom en fredlig provins sällan gör uppror och betalar mer i skatt.
Under flera århundraden var riket en kulturell smältdegel där till och med kejsarna kom från alla delar av imperiet: TIll exempel Claudius II kom från Illyrien på Balkan.
3. Imponerande byggnader utgjorde fundamentet
Romarriket är det historiska imperium som förknippas med imponerande byggnadsverk och många av dem har stått kvar i två årtusenden tack vare en enkel, men viktig detalj: bågar.
Romarna uppfann inte bågen men var de första som lyckades utnyttja dess förmåga att bära upp storslagna byggnader, broar och akvedukter.
Genom en flackare konstruktion än tidigare skapade romarna så kallade segmentbågar som placerades på exakta avstånd och på så sätt fördelade vikten jämnt och förhindrade att enorma byggnadsverk som Colosseum rasade samman.
4. Häststallarna knöt ihop riket
Romarna basade över ett av tidens blixtsnabba kommunikationssystem bestående av ryttare. På 2–3 mils avstånd låg stationer där budbäraren fick en utvilad häst och ett mål mat. Ryttarna avverkade 10 mil om dagen och på så vis kom viktiga meddelanden fram i tid.
5. Medelhavet var nyckeln till ekonomisk tillväxt
Många förknippar romarna med krig på marken men de hade också en stor flotta och var duktiga på strid till havs.
Efter många års sjökrig mot bl.a. makedonska pirater och stormakten Karthago i Nordafrika tog romarna kontroll över Medelhavet som de döpte till Mare Nostrum – vårt hav.
Därmed härskade Rom över många blomstrande handelsstäder och kunde ta del av deras enorma intäkter. Rikedomarna blev en viktig förutsättning för romarrikets expansion.
6. Vägarna gick jorden runt
När armén hade erövrat nytt land anlade ingenjörerna direkt nya vägar så att trupper snabbt kunde ta sig fram och slå ner eventuella uppror.
Vägarna bestod av en blandning av jord, grus och sten, och var högre i mitten så att regnvatten rann av.
Romarna byggde stabilt och många av deras vägar finns kvar än idag. Totalt anlade de 372 huvudvägar som tillsammans hade en längd på över 8 500 mil. Det räcker jorden runt två gånger om.