EFE/Román Ríos
Ruinen efter att den grävts ut ur en dyn

Sand räddade romerskt bad

Spanska arkeologer tror att ett nyupptäckt bad från romartiden invaderades av arbetare från områdets betydande fiskindustri.

Illaluktande romerska arbetare försökte för tvåtusen år sedan bli av med stanken av fisksås i ett nyupptäckt bad från antiken. Ruinerna av det romerska badet har nyligen upptäckts i sanden vid Trafalgar utanför Cadiz i södra Spanien.

Just områdets vita sand har sett till att det romerska badet är oerhört välbevarat. När byggnaden övergavs under 300-talet efter Kristus såg den fykande sanden till att kapsla in och skydda en av antikens pärlor mot vinderodering och vandalism.

En av arkeologerna tar en paus inne i ruinen.

I ett romerskt bad steg värmen från hålrum under golvet.

© EFE/Román Ríos

Till och med färgen är bevarad

Medan de flesta romerska byggnader som arkeologer gräver ut i dag består av endast grunden och några centimeter höga murrester, är det romerska badet vid Cadiz otroligt välbevarat: väggarna är fyra meter höga, medan fönster- och dörröppningar är intakta. Här och där har forskarna till och med funnit rester av den röda, vita och svarta färg som romarna älskade att dekorera sina väggar med.

De spanska arkeologerna tror att badet besöktes av arbetare från Baelo Claudia. Den romerska staden var för tvåtusen år sedan berömd för sin välsmakande garum – en illaluktande fisksås, som romarna doppade bröd i och smaksatte grytor med.

Efter dagens slit har arbetarna säkert behövt ett långt bad, för garum tillverkades av stora mängder fiskrens.