Pompeji-museet, Getty Images

Rum för slavar upptäckt i Pompeji

Arkeologer jublar över fyndet, som ger en unik inblick i slavarnas liv.

Vid Pompeji i Italien har arkeologer gjort ett spektakulärt fynd i en romersk villa. Det rör sig om ett fullständigt intakt rum, där några av husägarens slavar tillbringade nätterna.

Arkeologerna jublar över upptäckten.

”Detta är ett fönster till den osäkra verklighet som var vardag för de människor som sällan nämns av historiska källor”, förklarar Pompejimuseets direktör Gabriel Zuchtriegel.

Det spartanskt möblerade rummet har inga väggdekorationer. Utgrävningen visar att tre personer levde tätt tillsammans på endast 16 kvadratmeter.

Alla tre sängarna hade tillverkats genom att snören hade dragits mellan sidorna. Ett enda, litet och högt placerat fönster lyste upp rummet, som är så primitivt att Pompejimuseets experter är övertygade om att endast husslavar kan ha använt det.

VIDEO: Se slavarnas rum i den romerska villan.

Video

Rummet var perfekt bevarat

År 79 efter Kristus begravdes den romerska staden Pompeji (nära dagens Neapel) av aska från ett kraftigt vulkanutbrott. Askan konserverade bland annat den praktvilla i stadsdelen Civita Giuliana där slavrummet nu har dykt upp.

VÄRLDENS HISTORIA har tidigare berättat om fynd från villan, som arkeologer missade i flera decennier. Paradoxalt nog gjorde plundrare att Pompejimuseet fick korn på den, efter att illegala tunnlar upptäckts i området.

Plundringsförsöken hade redan skadat flera av rummen i villan, men lyckligtvis undgick slavrummet förstörelsen.