LWL/ C. Steimer
Dolk romersk

Rostklump dolde enastående romersk dolk

Arkeologer har gjort ett anmärkningsvärt vapenfynd nära ett romerskt militärläger som övergavs för tvåtusen år sedan efter ett av Roms mest förödmjukande nederlag.

En rostig metallklump som grävts ut i Tyskland har visat sig dölja en extremt välbevarad romersk militärdolk med tillhörande slida och bälte.

Det ovanliga fyndet gjordes på en gravplats för romerska soldater som stred mot germanerna.

”En så välbevarad kombination av ett vapen av den här typen med tillhörande slida och bälte har aldrig tidigare hittats i Europa”, skriver de förbluffade forskarna i ett pressmeddelande.

Dolk romersk

Den enastående dolken hittades år 2019 av arkeologpraktikanten Nico Calmund (till vänster). Det tog experter nio månader att rengöra vapnet.

© LWL/ C. Steimer

Hittades nära romerskt soldatläger

Den cirka 35 centimeter långa dolken hittades av den 19-årige arkeologpraktikanten Nico Calmund när han tillsammans med arkeologer från Landschaftsverbandes Westfalen-Lippe (LWL) grävde utanför staden Haltern am See i Tyskland.

På kejsar Augustus tid, från år 27 före Kristus till år 14 efter Kristus, låg här ett romerskt huvudläger för vissa av de trupper som skulle garantera lugnet i kejsarens nyligen erövrade provins Germania.

Provinsprojektet slutade tvärt när närmare tjugotusen romerska legionärer dödades i ett germanskt bakhåll år 9 efter Kristus.

Det tog nio månader att rengöra dolken

Nico Calmund hittade den rostiga dolken i jordhögarna som omger lägrets gravplats. Först trodde han att det var en spik, men när arkeologerna undersökte fyndet gick sanningen upp för dem.

Det tog dem nio månader att rengöra vapnet och den silverdekorerade slidan. Enligt experterna är dolken en så kallad pugio, som användes i närstrid. Slitmärken visar att dolken har använts.

Hur den hamnade där den hittades är emellertid ett mysterium.

Romerska legionärer begravdes vanligen inte med sina vapen.

Det gjorde däremot många av de främmande soldater, så kallade hjälptrupper, som stred som legosoldater för romarna. Det kunde exempelvis vara galler eller germaner.

Alternativt kan en av de romerska legionärerna specifikt ha bett om att få med sig dolken i graven i händelse av sin död, även om det inte var kutym.