Roms största gladiatorskola återuppstår

En berömd gladiatorskola som försåg Colosseum med kombattanter ska nu återskapas. Kuwait har erbjudit att finansiera den tunnel som förbinder skolan med Colosseum, så nu saknar Rom endast den sista finansieringen till att få gladiatorernas träningsläger återuppbyggt.

Kuwait vill finansiera gladiatortunnel

Roms kommun vill återskapa en del av Roms historia - en gladiatorskola och den tunnel som löper från skolan och in i Colosseum, där de blodiga och brutala gladiatorstriderna ägde rum. Just nu arbetar de på att få hela finansieringen för projektet på plats.

"Vi talar för ögonblicket med Kuwait, ett av de många länder som har visat intresse för att investera i Roms kulturarv", säger talesmannen för Roms kommun till den engelska tidningen The Telegraph.

Kuwaits regering vill gärna finansiera tunneln, så nu saknar Roms kommun endast ekonomiska resurser till att uppnå målet om att även restaurera den träningsskola som ligger i anslutning till tunneln.

Gladiatorskola är i dåligt skick

Träningsskolan kallades Ludus Magnus och ligger i dag mellan Colosseum och två mycket trafikerade gator. Experter slog nyligen fast i en rapport över Roms kulturarv att Ludus Magnus är i ofattbart dåligt skick, vilket är helt huvudlöst med tanke på alla de tusentals människor som besöker ruinerna varje dag.

I dag kan resterna av Ludus Magnus endast ses från ovan.

"I många år har området runt gladiatorskolan nästan varit glömt - och omöjligt att besöka. Vi hoppas kunna göra några markanta förbättringar och omstrukturera hela området", berättar talesmannen för Roms kommun.

Ludus Magnus var gladiatorernas träningsläger

Skolan är utan konkurrens Roms största gladiatorskola och var i många år gladiatorernas hem och den träningsplats där de förberedde sig på de blodiga striderna som de skulle uppföra i arenan. Skolan byggdes första gången under kejsar Domitianus regeringstid 81-96 e.Kr., och blev senare återuppbyggd av kejsar Trajanus mellan 98-117 e.Kr.

Det är långt från första gången som återuppbyggnader av Italiens kulturarv blir sponsrade. För tillfället finansierar Bulgari förbättringarna av Spanska trappan, skomärket Tod's betalar för en del av restaureringen av Colosseum, och Fendi sponsrar reparationerna av Fontana di Trevi.