Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Romerskt vrak upptäckt under spanskt turistparadis

Vraket låg skyddat under sand i 1 700 år, men de senaste tre åren har tusentals turister simmat runt det. Nu har arkeologerna bråttom.

Utanför en av Mallorcas populäraste badstränder håller arkeologer just nu på att gräva ut resterna av ett romerskt fartyg, som förliste för 1 700 år sedan. I Ses Fontanelles – en av turistmagneterna i havsviken Badia de Palma – ligger vraket endast 50 meter från strandkanten.

I århundraden låg vraket skyddat under ett flera meter tjockt lager av sand, men för tre år sedan blåste en kraftig storm bort sanden och blottade det 12 meter långa och 5–6 meter breda lastfartyget.

Sedan dess har lokala myndigheter gjort allt som står i deras makt för att hålla nyfikna på avstånd. Arkeologerna är oroliga både för att det gamla fartyget ska skadas och för att långfingrade dykare ska stjäla antika fynd.

Förutom 300 amforor med vin och olivolja har marinarkeologerna hittat skor, köksutrustning, en oljelampa och verktyg i vraket.

© Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Väldigt ovanligt fartyg

”Det finns väldigt få fartyg från antiken som är så välbevarade som detta. Det finns inga hela fartyg från romersk tid i Spanien”, säger Darío Bernal-Casasola vid universitetet i Cádiz.

Fartyget var lastat med amforor fyllda med vin och olivolja. Många av dem är så välbevarade att arkeologerna fortfarande kan läsa de romerska inskriptionerna, som beskriver innehållet och anger ägarens namn.

”Det är oerhört svårt – nästan omöjligt – att hitta hela amforor som är försedda med inskriptioner och samtidigt har kvar sitt innehåll. Skicket här är helt enkelt otroligt. Och allt detta på två meters djup, där flera miljoner människor har simmat”, säger Darío Bernal-Casasola.