The Vindolanda Trust
Romersk sexleksak

Romerskt syredskap visade sig vara sexleksak

I 30 år trodde personalen på ett museum att det som låg i en av montrarna var ett forntida redskap för att laga hål i kläder. Sedan insåg en arkeolog att det kanske var avsett för hål av ett annat slag ...

Bland 800 andra fynd från romersk tid som engelska arkeologer 1992 fann i ett dike fanns ett cirka 16 centimeter långt träföremål. Arkeologerna hade kategoriserat det som ett stoppningsredskap, avsett att laga hål i tyg med.

Men nu har arkeologer tagit en ny titt på föremålet och i en ny studie konstaterar man att det sannolikt rör sig om något helt annat – närmare bestämt en sexleksak.

”Jag måste medge att en del av mig tänker att det är uppenbart att det är en penis”, säger arkeologen Rob Collins vid Newcastle University. ”Jag vet inte vem som katalogiserade den. Kanske någon som var obekväm med vad föremålet är, eller som inte kunde tänka sig att romarna höll på med sådant.”

Kan ha använts som tortyrdildo

Har arkeologerna rätt rör det sig om den första romerska dildon i naturlig storlek som hittats. Tidigare har man endast känt till avbildningar eller miniatyrer.

Men det är inte säkert att dildon använts för njutning. ”Den kan ha använts som tortyrredskap”, säger Rob Collins. Sexuella tortyrredskap var ingen okänd företeelse i romarriket, och med sin storlek har den kunnat vålla skador.

Arkeologerna är dock öppna för att föremålet kan ha haft andra syften. Det var till exempel vanligt att religiösa statyer hade utbytbara penisar, som tillbedjare kunde gnugga på för att få tur.

Romersk sexlegetøj
© The Vindolanda Trust