Vindolanda Trust
lädermus vindolanda romersk

Romersk leksaksmus förvånar

Det romerska fortet Vindolanda i närheten av Hadrianus mur i norra England har återigen överraskat arkeologerna.

Vid en genomgång av tusentals osorterade fynd från det romerska fortet Vindolanda i England har en forskargrupp hittat en nästan tvåtusen år gammal mus tillverkad av läder.

”Det är ett fantastiskt litet föremål. Vi räknade inte med att hitta något sådant”, säger intendent Barbara Birley vid Vindolandamuseet till söndagstidningen The Observer.

Lädermusen hittades när museets personal under coronakarantänen passade på att gå igenom tusentals magasinerade läderstycken som har hittats i fortet genom åren.

Lädret kommer från bland annat legionärernas skosulor, tält och hästutrustning.

lädermus vindolanda romersk

Arkeologerna hittade den lilla lädermusen när de arbetade med att sortera tusentals magasinerade läderbitar som grävts ut i Vindolanda genom åren. Över sjutusen fynd av organiskt material har hittills gjorts i det berömda fortet.

© Vindolanda Trust

Hittades i kommendantens byggnad

Enligt noteringarna hittades det musformade läderstycket år 1993, då arkeologerna grävde ut en byggnad som omkring åren 105–130 efter Kristus tillhörde fortets högste officer.

På den tiden bemannades fortet av den första tungriska kohorten, som värvades i det som i dag är Belgien.

Enligt Barbara Birley kan en legionär ha tillverkat musen som ett skämt. ”Om man arbetade i ett mörkt rum – romarna hade ju inte så mycket ljus inomhus – hade man utan tvivel kunnat ta den för en riktig mus”, säger Birley.

lädermus vindolanda romersk

Musen är cirka tolv centimeter lång och den okända skaparen har markerat både päls och ögon på den lilla gnagaren.

© Vindolanda Trust

Gjordes kanske till ett barn

Enligt Birley kan emellertid musen också ha tillverkats till ett barn. Arkeologerna vet nämligen att det fanns barn i fortet.

Det var visserligen förbjudet för Roms soldater att ingå äktenskap, men många fick ändå barn med kvinnor från trakten, som bodde utanför fortet.

Den lilla lädermusen med den gåtfulla förhistorien ska nu ställas ut på Vindolandamuseet.