Highways England, Världens Historia

Romersk kvarnsten med fallos upptäckt

Brittiska forskare jublar åt det nya fyndet, som kastar nytt ljus över romarnas förkärlek för symboler för virilitet.

Under arbetet med anläggandet av en ny motorväg 2018 dök inte färre än 300 antika handkvarnar upp. Sedan dess har brittiska arkeologer arbetat med att rengöra de små kvarnstenarna, och på en av dem fanns något så ovanligt som ett motiv – till råga på allt en fallossymbol.

Kvarnstenen är liten – inte mycket större än en tallrik – och härrör från den tid då England var en romersk provins. Mellan åren 44 och 410 efter Kristus hette England Britannia och den romerska kulturen smittade av sig på britterna.

Denna figur med en jättefallos hittade arkeologer under utgrävningar i Pompeji

© Marie-Lan Nguyen

Enligt de vidskepliga romarna skyddade fallossymbolen mot onda andar och olycka, och därför bar kejsarens legionärer en fallosamulett, när de skulle ut i strid.

Romarnas handkvarnar bestod av två tunga stenar. Stenen med fallossymbolen har varit den översta.

© Highways England

Fallosar överallt

I Britannia såväl som i resten av romarriket syntes fallossymboler överallt: På väggarna i städernas badanläggningar, ovanför dörren till privata hem och på husväggar. Till och med viktiga husgeråd som stenarna i hemmets kvarn försågs uppenbarligen med fallossymboler.

De brittiska forskarna är överlyckliga, för fyndet är väldigt ovanligt. Av de 20 000 kvarnstenar och handkvarnar från antiken som hittills hittats i Storbritannien är endast tre försedda med en dekoration, och motorvägsfyndet är den enda som pryds av en fallos.