The Vindolanda Trust
Vindolanda brev

Romersk gardesprefekts brev översatta

En handfull brev som återfunnits i det romerska fortet Vindolanda i norra England ger unika insikter i en officers vardagsproblem.

”Du skickade fel nyckel tillsammans med lådan, för den hör enligt vad som sägs till det lilla lagerrummet!”

Så skrev den romerske gardesprefekten Julius Verecundus surt i ett brev till sin slav Audax för 2 000 år sedan.

Meddelandet, som säkerligen gav Audax röda öron, hittades år 2017 tillsammans med 24 andra brev i det romerska fortet Vindolanda i norra England.

Breven, som skrevs på träskivor, har konserverats och nu översatts.

Unik insikt i livet i fortet

”Denna korrespondens till och från Verecundus ger oss en unik insikt i vardagen för en ledande officer stationerad i den nordligaste delen av Roms imperium”, säger arkeologen Andrew Birley till tidningen The Chronicle.

Breven skrevs mellan åren 85 och 92 efter Kristus, då Julius Verecundus var chef för den första tungriska kohorten, som skulle bevaka gränsen mot de skotska stammarna i norr.

Underofficer skulle bestraffas

Breven avslöjar dock att dagarna fördrevs med mycket annat än att bekämpa vilda skottar. I ett annat brev ber två soldater Verecundus att avlasta en av deras vänner genom att ge honom ”lättare militärtjänst”.

Om gardeschefen tillmötesgick begäran är ovisst, men i ett annat brev klagar officeren Secundus till Verecundus över en underofficers ”lilla vredesutbrott, som bör medföra en reprimand”.

Problemen kunde också vara ännu mindre, som när en officer skriver till gardesprefekten om en kniv som några soldater har stulit.

De nyöversatta breven ska i vår ställas ut på Vindolandamuseet.