Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Romersk fis kostade 10 000 judar livet

När en romersk soldat på ett stötande sätt visade vad han tyckte om de judiska festligheterna i Jerusalem bröt kaos ut i den gamla staden.

Brooklyn Museum of Art/Bridgeman Images

Ingen uppskattar att bli pruttad på. Det ledde till en fruktansvärd blod­spillan år 44 i Jerusalem, då flera tusen judar samlats vid templet med anledning av påskfirandet.

Romerska soldater skulle upprätthålla ordningen, men en av dem blev så trött på det att han vände sig om och blottade rumpan mot judarna.

”Därefter gav han ifrån sig ett ljud som passade den ställning han intog”, berättade den samtida judiske krönikören Josefus upprört.

Josefus skrev missmodigt­ om judarnas många krig mot romarna – och varandra.

© Granger/Imageselect

Det ljudliga pruttandet gjorde judarna rasande, och de krävde att soldaten skulle straffas. Den romerske kommendanten var rädd för orolig­heter och kallade in fler soldater.

Det fick folkmassan att gripas av panik, och under tumultet på stadens smala gator trampades omkring 10 000 personer ihjäl – allt på grund av en prutt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj