Romarna på sexsemester i syndens näste
Romarna släppte alla hämningar när de åkte på semester till exklusiva Baiae. Här hörde otrohet och orgier till ordningen för dagen. På den romerska Rivieran kunde till och med en kejsarinna råka i fördärvet.

Enligt den romerske poeten Ovidius borde varje lysten man resa till Baiae för att jaga kvinnor.
Med trånande blickar följer männen de prostituerade kvinnor som kommer dansande längs stranden. Männen är märkbart berusade och ropar till de vackra varelserna som först verkar ointresserade men snart kommer närmare, lockade av löftet om pengar.
Kokett lägger de huvudet på sned och fnissar när en av männen berättar en fräck vits. Han är överviktig och luktar av vin, men när han plötsligt lägger armarna om den vackraste kvinnan gör hon inte motstånd.
Det hela kunde ha varit en scen tagen från någon av våra dagars semesterparadis i världen – men kunde lika väl ha utspelat sig i romarnas favoritbadort Baiae i Neapelbukten.
I flera hundra år vallfärdade romarna till staden, som inte bara lockade med villiga damer och rika män utan även erbjöd ett milt klimat, varma källor, flera sjöar och en sagolik strand. ”Den skönaste plats på jorden är härliga Baiae”, skrev den romerske skalden Horatius om semesterorten.
Sommarhusen var palats
Baiae låg nära flera aktiva vulkaner – bland andra Vesuvius – som dels hade gjort marken synnerligen bördig, dels hade gett upphov till många varma källor fyllda med hälsofrämjande mineraler.
”Ingen annanstans sprudlar källorna mer generöst, ingen annanstans botar de mer varierat än i Baiae”, konstaterade den romerske naturhistorikern Plinius den äldre exempelvis i sin omfattande encyklopedi Naturalis historia.
Staden omtalas i källorna första gången år 178 f.Kr. men inte förrän cirka 75 år senare blev Baiae ett mecka för välbeställda romare som ville komma bort från huvudstadens stank. I Baiae, en dagsresa med båt från Rom, kunde de koppla av bland gelikar i någon överdådig sommarvilla med utsikt över Neapelbukten, eller återhämta sig i någon av stadens kolossala badanläggningar som via underjordiska kanaler fick vatten direkt från de varma källorna.
För män som ville tillhöra den absoluta överklassen i Rom var ett luxuöst sommarhus i Baiae en nödvändighet, och staden kallades ”Lilla Rom” i folkmun. De dyraste och mest attraktiva bostadsområdena låg nära de varma källorna.