Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De väger omkring 30 gram stycket och ser inte mycket ut för världen. Men när de kastas genom luften i hög fart låter de som hagelgevär och kan skrämma en hel armé.

© John Reid/Trimontium Trust
Civilisationer - Romarriket

Romarnas hemliga vapen spred skräck

Romarna borrade hål i stenarna som var för små för katapulterna och använde dem till psykologisk krigföring.

Idag anses en sten med hål i inte vara särskilt skräckinjagande. Men uppfattningen var en helt annan för befolkningen i Burnswark Hill i sydöstra Skottland under 200-talet.

För 1800 år sedan angreps de nämligen av romarna som använde ihåliga stenar som vapen.

Skräckvapen kommer till

Den romerska armén använde sig ofta av katapulter och lät sten och kulor med en hastighet på 160 km/t regna över fienden. Med den farten kunde de största stenarna halshugga en människa.

Utgrävningsledaren John Reid befinner sig i Burnswark Hill där man nyligen hittat en stor hög av ihåliga stenar och förklarar att de genomborrade stenarna gav nya möjligheter.

Romarna borrade själva hål i stenarna vilket gjorde att de gav ifrån sig ett skarpt, vinande ljud när de skickades genom luften, som ett hagelgevär.

"Plötsligt angreps skottarna inte enbart av dödliga stenar, nej, stenarna gav också ifrån sig ett ljud som var så skrämmande att de duckade", säger John Reid som kallar de små ihåliga stenarna för "skräckvapen".

Psykologisk taktik

Den skotska terrängen kan vara extremt svår att ta sig fram i och särskilt i bergen finns stora isolerade områden. Detta gjorde det svårt för romarna att angripa med de vapen de hade tillgång till när de ville inta Skottland i slutet av 200-talet.

Romarna behövde därför en taktik som kunde ge dem det psykologiska övertaget. Med de vinande stenarna satte de sina fiender i skräck och kunde lättare angripa dem.

Läs också:

Romarriket

Hade romarna ­kontakt med Kina?

1 minut
Romarriket

Sex orsaker till att romarna erövrade världen

4 minuter
Romarriket

Varför gav romarna sina barn siffernamn?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj