Romarna köpte billiga souvenirer på semestern

Nya fynd i London tyder på att önskan att köpa souvenirer med sig hem från sin resa är flera tusen år gammal.

När romerska medborgare reste till rikets stora huvudstad ville de naturligtvis ha en present med sig hem.

Under en utgrävning i London har en grupp arkeologer hittat omkring 200 romerska järnpennor, som användes för att skriva på vaxfyllda trätavlor. En av pennorna hade en ingraverad text, som i modern översättning skulle kunna lyda:

”Jag åkte till Rom och allt jag fick med mig hem var den här pennan.”

##

Gåva med skarp spets

Ingraverade pennor från romerska riket är mycket sällsynta. Man har tidigare bara hittat en handfull sådana föremål. Om de fyra sidorna översätts från latin lyder texten:

”Jag är tillbaka från staden och ger dig härmed en gåva med skarp spets, så att du kommer ihåg mig. Jag ber om lycka på min väg, så att jag även senare har möjlighet att ge, för vägen är lång och min pung är nu tom.”

Pennan är daterad till omkring år 70 efter Kristus och ”staden” syftar troligen på Rom, eftersom England vid den här tidpunkten ingick i romerska riket. Ägaren, som kunde latin, var kanske en romersk medborgare i England.

##

Inblick i Londons internationella förbindelser

”Denna unika penna ger oss en ny bild av Londons internationella förbindelser, men visar också på ett mänskligt band mellan ägaren och personen som gav bort den visserligen billiga, men kärleksfulla gåvan”, säger arkeologen Michael Marshall, som är knuten till utgrävningen.

Pennan finns nu utställd på Ashmolean Museum i Oxford jämte andra romerska vardagsföremål.