Romarna hade friskare tänder än vi
Romarna borstade aldrig tänderna, kände inte till tandkräm och gick aldrig till tandläkaren. Trots det visar ny forskning att de hade friskare tänder än människor har i dag.

Glöm alla fördomar om att forntidens människor konstant led av tandsmärtor – romarnas garnityr var friskare än våra.
Italienska forskare har skannat tänderna på 30 romare från Pompeji – staden som år 79 begravdes i lava från ett gigantiskt vulkanutbrott.
Bilderna avslöjar att inte en enda av dem hade hål i tänderna, medan 36 procent av jordens befolkning i dag går omkring med hål i tänderna.
Romarnas sunda matvanor gynnade tänderna
Romarnas tandhälsa är så mycket mer överraskande eftersom de aldrig borstade tänderna, använde tandkräm eller gick till tandläkare.
Men förklaringen är enkel enligt forskarna:
"Invånarna i Pompeji åt massor av frukt och grönsaker, men mycket lite socker – de åt alltså sundare än vi och hade riktigt bra tänder", berättar tandläkaren Elisa Vanacore, som deltog i det italienska forskarlaget.
Frisk luft gav romarna starka tänder
Invånarna i antikens Pompeji hade eventuellt extraordinärt friska tänder på grund av vulkanen Vesuvius, som virvlade upp fluor från jordens inre och såg till att både luften och dricksvattnet innehöll stora mängder av det tandvänliga grundämnet.