Romarna fraktade runt levande fisk

Forskarna tror att de blyrör man funnit i bottnen av ett romerskt skeppsvrak kan vara en del av ett pumpsystem, som kunde hålla fiskfångsten färsk i flera veckor.

Det 1,3 meter långa blyröret stack ut genom skeppets skrov. Forskarna tror att det användes för att leda in havsvatten till en tank med fisk.

Romarna fraktade levande fiskfångster över Medelhavet med hjälp av ett sinnrikt pumpsystem. Det tror italienska forskare efter att ha undersökt vraket av ett 16 meter långt romerskt fraktfartyg från 100-talet.

Skeppet hittades på botten av Adriatiska havet 1986 och var då lastat med cirka 600 amforor med sardiner, saltad makrill och fisksås. På bottnen av skeppet hittade de förvånade arkeologerna ett 1,3 meter långt blyrör, vars ena ände stack ut genom skro­vet.

Efter att ha undersökt vraket igen är forskarna nu övertygade om att röret var anslutet till en handdriven pump, som ledde in färskt, syrehaltigt havsvatten till en stor vattentank med levande fisk uppe på däck.

Romarna fraktade fisk över stora avstånd

Enligt arkeologen Carlo Beltrame från Ca' Foscari-universitetet har alla hittills antagit att fisk så långt tillbaka i tiden bara fraktades i saltad eller torkad form.

”Men nu vet vi att det gick att transportera dem levande – även över stora avstånd”, säger Beltrame till vetenskapsmagasinet Live Science.

Enligt forskarnas beräkningar måste vattnet i fisktanken ha bytts ut varje halvtimme för att 200 kilo fisk skulle­ få tillräckligt med syre. Forskarna ska nu rekonstruera pump­systemet för att se hur väl det fungerade i praktiken.