Romare flydde från Pompeji med fisksås

Då vulkanen Vesuvius år 79 begravde den romerska staden Pompeji i lava och aska försökte fyra tonåringar fly. Men katastrofen kom ikapp dem vid stadens gravplats. Arkeologer har nu hittat guld och fisksås i deras grav.

Knogler ved Pompeji

Benen från fyra unga människor på flykt från lava och aska hittades längst in i en av Pompejis verkstäder.

© Pompeoo Archeological Site Press Office/AP

Vad var viktigast för romarna i början av 100-talet e.Kr.? Arkeologer har kanske hittat svaret i en grav de håller på att gräva ut, strax utanför Pompejis norra stadsport.

Då den kvävande askan började falla ner över Pompeji, omkring dagens Napoli i Italien, flydde fyra tonåringar ut genom den norra porten och genom en förort som bestod av gravplatser och verkstäder.

Utanför en bronsgjutares lokal tilltog regnet av lava och de fick söka skydd bakom verkstadens. Där omkom de snart.

Fisksås var helt oundgängligt

Arkeologer har under de senaste veckorna grävt ut bronsgjutarens verkstad och hittat benen från de fyra flyende tonåringarna. De hade tagit med sig tre guldmynt, ett guldhalsband format som en blomma, tre vinkannor, två lock till kokkärl och inte minst en kanna med fisksås.

Romarna var mycket förtjusta i garum, en stark, salt sås gjord på fiskinälvor som de kryddade i stort sett all mat med.

LÄS MER: Hela historien om det förödande vulkanutbrottet i Pompeji

Gravplundrare kom på besök

Dessvärre var arkeologerna inte de första som grävt sig ner till verkstaden. Någon gång mellan år 79 och idag har gravplundrare borrat genom lavan och gått igenom bronsgjutaren lokal.

Medan andra lik ligger precis som de gjorde i Pompeji år 79 hade de fyra unga människornas ben kastats huller om buller vid en mur i verkstaden. Vad gravplundrarna tog vet arkeologerna ännu inte.